Спирките на Мездра и околностите – една красива галерия

Има толкова запустели автобусни спирки по селата и в град Мездра. Просто вътрешно ми дойде идеята, че можем да направим нещо интересно за нашите села. Това заяви Евгени Кучков, художник и реставратор в интервю пред БГНЕС.

Евгени разказа как се е появила идеята да изрисува множество спирки в Мездра и селата около града. Той заяви, че на брой изрисуваните спирки в Мездра и селата са общо 12 и за него съвсем случайно се е стигнало дотам.

„Имаше една спирка в Основно училище “Христо Ботев” в Мездра, която беше за дечица пътуващи по селата и беше в занемарен вид. Решихме с кмета по това време да изрисуваме тази спирка”, каза той. Евгени уточни, че поради името на училището е изрисуван Христо Ботев. На спирката, където спират ученическите автобуси, е изрисуван Войводата, заедно с кръста на връх Околчица и знаменателните му думи: „Но стига ми тая награда, да каже нявга народът – умря сиромах за правда, за правда и за свобода“.

Евгени сподели, че след като е видял реакцията на хората се е вдъхновил да продължи да рисува спирките.

„На хората им хареса много. Вече реших, че има толкова запустели спирки по селата и просто вътрешно ми дойде идеята, че можем да направим нещо интересно за нашите села", каза той. Художникът разказа и малко повече за екипа, с който е работил и личностите, изобразени на спирките. "Започна се с една бригада от трима души - железари и бояджии. Те укрепиха спирките и аз започнах да рисувам”, сподели художникът.

Той заяви, че в началото е започнал с рисуването на Васил Левски, Христо Ботев, Княз Борис, цар Симеон Велики, а след това е изрисувал портретите на Софроний Врачански и Асен Босев. Той каза, че е бил много щастлив от позитивния отзвук, които е получен и това го е вдъхновило да продължи своята дейност.

"Идваха масово жени и старци да се снимаме там на спирките. Беше много приятно", сподели още той.

Евгени разказа и за последните две спирки, които е нарисувал и какви са били очакванията за тях.

"Направих и две спирки в ромските махали. Упрекваха ме, че те ще бъдат унищожени рано или късно, но аз взех мой лични мерки”, каза той. Събрал децата от тази махала и им е дал задачи – децата са изрисували спирките заедно с художника. „Така те се приобщиха към тази кауза. Мога да се похваля, че това са най-чистите и хубави спирки, които съм правил сега в нашите села", отбеляза Евгени.

Той разказа и за последния проект, по който е работил и с който е много горд.

"Последното нещо, което направих е стената на славата в село Игнатица. Той уточни, че с кмета на селото са решили да направят една стена и да увековечат едно забравено име в нашата история. ”Името на най-младия Ботев четник, Александър Чентов, 16 годишно момче, което е дало живота си за България, без никой да знае за това. И то поради факта, че е убит от наши български овчари и не се даваше гласност на това нещо. За първи път хората видяха образа на това момче. Това младо дете застана на своето място в нашата история", заяви Евгени. Той е удовлетворен от работата си през годините и това, с което се занимава го прави щастлив.

"Година по година, спирка по спирка, позапълних селата с тези рисунки, хората ме познават навсякъде и аз съм удовлетворен", каза той.

Старите, занемарени и порутени автоспирки в Мездра са ремонтирани и са превърнати в красива галерия на открито, която изобразява видните исторически личности. Освен жителите на Община Мездра, всеки преминаващ от там може да ги посети и да се наслади на майсторската работа на художника. /БГНЕС

Тагове: