Спират шести блок на "Козлодуй" за планов ремонт

От 9 октомври ще бъде спрян един от работещите блокове на АЕЦ "Козлодуй" за планов годишен ремонт, съобщиха от централата. Спирането е съгласувано с Електроенергийния системен оператор, който управлява мрежата на страната. Привечер ядрената централа произвежда половината от тока в страната. Тогава намалява производството на електроенергията от слънчеви панели.


Осигурени са необходимите ресурси и персонал за извършване на плановия ремонт, уверяват от АЕЦ. Очаква се блокът да бъде пуснат отново до края на ноември.

"По време на престоя на блока ще бъдат извършени планираните ремонти дейности, профилактика и техническо обслужване на системите и съоръженията, което ще осигури безопасната и надеждна експлоатация и стабилни енергийни доставки през есенно-зимния период. Успоредно с това ще бъдат реализирани планираните мероприятия, свързани с дългосрочната експлоатация на блоковете на атомната централа. Реакторът на шести блок ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за следващата 29-а горивна кампания", обясняват от "Козлодуй".

Очаква се по време на плановото спиране да бъде проверен и един от парогенераторите на шести блок. Причината, за последната година блокът беше спиран три пъти заради течове между първи и втори контур на системата. Централата прави и анализ дали в АЕЦ "Козлодуй" могат да бъдат използвани подготвените парогенератори за АЕЦ "Белене", с които да се заменят настоящите в случай, че течовете зачестят по някаква причина./БГНЕС