Спешно заседание на комитета по национална сигурност във Варшава, двама убити на полска земя

Двама души са загинали в Полша, след като две руски ракети са паднали близо до границата с Украйна, съобщиха световните медии.

Ракетите са паднали в натовската държава след масовите бомбардировки на Русия над украинските градове по-рано днес, при които бяха изстреляни над 100 ракети.

Според информациите, високопоставен служител на американското разузнаване е заявил, че ракетите са с руски произход.

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки свика спешно Комитета по въпросите на националната сигурност и отбраната, потвърди говорителят на правителството Пьотр Мюлер, като местни информационни сайтове твърдят, че това вероятно е резултат от експлозиите.

Ракетите са паднали в град Пшеводов и са поразили силоз за зърно. Съобщава се, че полицията, прокуратурата и армията вече са на мястото.

Същевременно полските въоръжени сили са в "повишена готовност".

Някои анализатори предполагат, че целта на ракетите може да е била Лвов, украински град на около 100 км южно от Пшеводов.

Ракетата е паднала на 65 км в Полша.

"Най-важните хора в страната" присъстват на извънредната среща в Полша, съобщи местното радио Zet.

Радиостанцията съобщи също, че в отговор са задействани военни самолети.

Съгласно член 5 нападение срещу един съюзник на НАТО се счита за нападение срещу всички съюзници.

Министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс заяви: "Съболезнования на нашите полски братя по оръжие. Престъпният руски режим изстреля ракети, които са насочени не само срещу украински цивилни граждани, но и се приземиха на територията на НАТО в Полша.

"Латвия напълно подкрепя полските приятели и осъжда това престъпление".

Съобщава се, че унгарският премиер Виктор Орбан също е свикал своя съвет по отбрана.

Министерството на външните работи на Естония също заяви своята "пълна солидарност" с Полша и подчерта, че "Естония е готова да защитава всеки сантиметър от територията на НАТО".

Молдова, друга съседна на Украйна държава, също беше засегната от масираната ракетна атака на Русия днес, след като тя предизвика голямо прекъсване на електрозахранването.

Външният министър на страната, Нику Попеску, призова Русия да "спре разрушенията сега", като подчерта, че "всяка бомба, падаща върху Украйна, засяга и Молдова и нашия народ". /БГНЕС