Спешна помощ и синдикат “Защита” искат повече пари и първа категория труд

Национален синдикат „Защита“ и служители на спешната помощ са на протест и автошествие в София, предаде репортер на БГНЕС.


Протестиращите настояват минималната работна заплата в цялата страна да стане 1200 лева.

“Нашите основни искания са увеличение на минималната заплата за цялата страна”, каза председателят на Национален синдикат “Защита” Красимир Митов.

Той заяви, че управляващите са излъгали центовете за спешна помощ, че ще вдигнат заплатите с 20%, че категория труд ще се вдигне. "Обещаваха ни, че с отпадане на дерогацията, цените на горивата ще паднат с 1 лев. Последният един месец цената е с 0,15 стотинки отгоре”, категоричен е Митов.

Станислава Илиева, която е медицинска сестра в Сандански, заяви, че заплащането и условията на труд са подигравка с тях.


"Искаме увеличение на заплатите, категорията на труд да е първа, ваучерите за храна също да се повишат”, подчерта Станислава Илиева.

Лалка Петрова, която работи във филиал за спешна помощ във Велинград и идва от нощно дежурство директно на протеста, заяви, че е дошла, за да изяви своето желание за повече справедливост.

“Искаме повишение на доходите, на минималната работна заплата! Ваучерите за храна са едва 2 лв., това е едва едно кафе, за нощно дежурство ни се раздава едно кафе, нощният труд плюс това е много ниско платен”, добави Лалка Петрова.

Недоволството на протестиращите започна от площад „Княз Александър Батенберг“ в София и ще премине в автошествие. /БГНЕС