Лазарова събота

Лазар - от евр. „Бог помага“, - е най-любимият приятел на Господа.

„Дадена ми е всяка власт: на небето и на земята“.

Евангелие от Матей 28: 18

Евангелие от Йоан 11: 1 – 15, 17 – 45

И като се приближи Иисус, заговори им: даде Ми се всяка власт на небето и на земята. Беше болен някой си Лазар*, от Витания*, от града на Мария и сестра ѝ Марта* ( а Мария, чийто брат Лазар бе болен, беше тази, която помаза Господ с миро и отри нозете Му с косата си). Сестрите изпратиха да Му кажат: Господи, оня, когото обичаш, е болен! Като чу това Иисус рече: тази болест не е за умиране, а за слава Божия, за да се прослави чрез нея Син Божи. А Иисус обичаше Марта, и сестра ѝ, и Лазар.

И, когато чу, че е болен, престоя два дни в мястото, където се намираше. След това рече на учениците Си: да идем пак в Юдея. Учениците Му рекоха: Рави, юдеите искаха с камъни да Те убият, и пак ли там отиваш? Иисус отговори: нали дванайсет часа има денят? Който ходи денем не се препъва, защото вижда светлината на този свят; а който ходи нощем, препъва се, защото светлината не е в него. После им каза: Лазар, нашият приятел, е заспал; но отивам да го събудя. Учениците Му рекоха: Господи, ако е заспал, ще оздравее. Иисус бе казал за смъртта му, а те помислиха за сънно заспиване. Тогава Иисус им рече открито: Лазар умря; ала се радвам за вас, че Ме нямаше там, за да повярвате; да идем при него.

Като дойде Иисус, намери, че Лазар е вече от четири дена в гроба. А Витания беше близо до Йерусалим, на около петнайсет стадия; и мнозина юдеи бяха отишли при Марта и Мария да ги утешат за брат им. Марта, като чу, че иде Иисус, посрещна Го, а Мария седеше в къщи. Тогава Марта рече на Иисус: Господи, ако беше тук, нямаше да умре брат ми. Но и сега зная, че каквото и да поискаш от Бога, ще Ти даде Бог. Иисус ѝ рече: брат ти ще възкръсне. Марта Му каза: зная, че ще възкръсне при Възкресението, в последния ден. Иисус ѝ рече: Аз съм Възкресението и Животът; който вярва в Мене и да умре, ще оживее. И всеки, който живее и вярва в Мене, няма да умре завинаги. Вярваш ли в това? Тя Му отговори: да, Господи, аз вярвам, че Ти си Христос, Син Божи, Който иде на света. Като каза това, отиде и повика сестра си Мария и рече: Учителят е тук и те вика. Тя, щом чу, стана бързо и дойде при Него (Иисус още не бе дошъл в градеца, а стоеше на мястото, където Го бе посрещнала Марта). Юдеите, които бяха с Мария в къщи и я утешаваха, като видяха, че тя стана бързо и излезе, тръгнаха след нея, като мислеха, че отива на гроба – да плаче там. А Мария, като стигна на мястото, където беше Иисус и Го видя, падна в нозете Му и рече: Господи, ако беше тук, нямаше да умре брат ми. Иисус, като я видя да плаче, както и дошлите с нея юдеи също да плачат, разтъжи се духом, смути се и рече: къде сте го положили? Казват Му: Господи, ела и виж. Иисус се просълзи. Тогава юдеите казаха: не можеше ли Този, Който отваря очите на слепи, да направи така, че и този да не умре? А Иисус пак, като тъгуваше в Себе Си, идва при гроба; това беше пещера и камък стоеше върху ѝ. Иисус казва: дигнете камъка. Сестрата на умрелия, Марта, Му казва: Господи, мирише вече, защото е от четири дена. Иисус ѝ рече: не ти ли казах, че ако повярваш, ще видиш славата Божия? Тогава вдигнаха камъка от пещерата, където лежеше умрелият. А Иисус вдигна очи нагоре и рече: Отче, благодаря Ти, че Ме послуша. Аз си и знаех, че Ти винаги Ме слушаш; но така казах за пред народа, който стои наоколо, за да повярва, че Ти Си Ме пратил. Като каза това, извика с висок глас: Лазаре, излез вън! И излезе умрелият с повити ръце и нозе в погребални повивки, а лицето му бе забрадено с кърпа. Иисус им казва: разповийте го и го оставете да ходи.

Тогава мнозина от юдеите, които бяха дошли при Мария и видяха какво стори Иисус, повярваха в Него.

Лазар от евр. „Бог помага“ е най-любимият приятел на Господа. Живеел е заедно със сестрите си Марта и Мария в градчето Витания, намиращо се съвсем близо до Йерусалим. Там, на четвъртия ден от смъртта Господ Иисус Христос възкресява мъртвия Лазар и с това чудо Той доказва Своята всеобхватна власт и над живота, и над смъртта. Лазар е бил на около 30 години, когато се случва това събитие. След Възкресение Христово учениците и последователите на Господа са подложени на гонения. Лазар напуска Йерусалим и се преселва да живее на о. Кипър, в Китира, днешния град Ларнака. Там той е ръкоположен за глава (епископ) на Кипърската църква, където служи до смъртта си на 63 години. Денят на Лазаровото възкресение честваме в последната, шеста събота на Великия пост. Върху мраморния саркофаг, в който е бил положен Лазар, намерен в Ларнака, е разчетен следния надпис: „Лазар четвъртодневен, приятел на Христос“. Изключителността на възкресението Лазарово, утвърждаващо всемирната власт на Господ Иисус Христос, е възпята по несравним начин от светилника на българите св. Климент Охридски в „Похвално слово за възкресение Лазарово“: „…Днес се разкри първата причина за унищожаването на ада. Днес Христос изпълва целия свят с най-дивни чудеса. Днес Той свързва силата на смъртта, възкресява мъртвец, лежал четири дена в гроба. Днес Той предначертава образа на Своето пресветло възкресение, като го разкрива на учениците Си…Да възхвалим благочестието на Лазар, Христовия приятел:

Лазар – красива издънка от Божията градина!

Лазар – медоносна капка от Божията мъдрост!

Лазар – извор на духовна благодат!

Лазар – мил любимец на Христа!

Лазар – пръв предобраз на възкресението на Христа на третия ден!

Лазар – светлозарен съобщник на ангелите!...“

Витания е малко селище, разположено в подножието на Елеонската планина. Намира се на пътя между Йерусалим и Йерихон, като е само на 3 км от Йерусалим. В него са живели в имението си Лазар, Марта и Мария – много близки приятели и последователи на Иисус Христос. Недалеко от градчето, откъм страната на Йерусалим, четиридесет дни след Възкресението, на Елеонската планина, се случва и Възнесението на Иисус Христос. Днес градът се нарича Ал-Азария (в от араб. „мястото на Лазар“), а за гробницата, в която е бил положен умрелият Лазар и от нея Господ го извежда възкресен, днес се грижат палестински християни.

Марта е сестрата на Лазар и Мария. За нейната смиреност и непоколебима вяра в Христос като Господ свидетелства ев. Йоан. /БГНЕС

----------------------

Соня Зафирова, философ. Текстът, който е предоставен специално на БГНЕС, е част от книгата „Христовата светлина просвещава всички“, която предстои да излезе.