Спасиха тежко пострадал катерач, паднал на Боянския водопад

Планински спасители от отряд София и доброволци спасиха тежко пострадал катерач, паднал на Боянския водопад на Витоша.

Планинска спасителна служба-отряд София

Спасителната акция се разиграва тази неделя. Сигналът идва малко след 9 часа сутринта в Централния денонощен пост (ЦДП) на Планинската спасителна служба, откъдето веднага се взима решение в акцията да участват 2 групи планински спасители.

Първа група тръгва с две моторни шейни Ski Doo Summit и пълно медицинско оборудване от база ПСС – Алеко през Долно плато, Каменно здание, хижа Бор, хижа Тинтява, Родина, Момина скала, през Плюещата чешма в посока към Боянския водопад. Целта е спасителите да достигнат възможно най-бързо до мястото на инцидента и да окажат спешна медицинска помощ на пострадалия.

Втората група, с останалата част от оборудването – транспортна количка, вакуум матрак и алпийски инвентар, тръгва от Алеко с високопроходим автомобил Tоyota Hilux през Драгалевци и Бояна.

Подготвена е и трета група доброволни планински спасители, които да помогнат при транспорта на пострадалия, описват подробно ситуацията от ПСС.

Планинска спасителна служба-отряд София

Първата група, в която има и лекар планински спасител, достига до мястото на инцидента за 40 минути. Започва преглед на пострадалия и се събира информация от очевидците. Оказва се първа медицинска помощ, като пострадалият е с множество тежки травми. Катерачът е подготвен за транспорт до пристигането на втората група спасители.

Пострадалият е прехвърлен във вакуум матрака и с помощта на количката започва транспорт нагоре от Боянския водопад към хотел Копитото. Използвана е система на противотежест – със стабилни носещи точки по дървета и скали и двойно въже, на единия край на което е носилката, а на другия се хващат 3-4 човека и тръгват надолу по терена. В движение се разминават с количката. По този начин транспортът е почти непрекъснат, щадящ и сигурен.

Комуникацията и регулирането на скоростта на теглене са отлични, уточняват от ПСС.

Планинска спасителна служба-отряд София

В акцията се включват всички пристигнали на терен спасители, както и повечето катерачи, намиращи се в района на Боянския водопад, които предоставят и част от собствената си екипировка.

При достигане до моторните шейни, количката е закачена на едната от тях и пострадалият е транспортиран до линейката, която вече чака на хотел Копитото. Предаден е на екипа на Спешна помощ в 12:20 часа в тежко състояние и е откаран към УМБАЛСМ "Пирогов", придружен по пътя към болницата от лекаря планински спасител д-р Севдалина Михайлова.

Планинска спасителна служба-отряд София

От ПСС заявява, че този случай доказва колко голяма е важността да има хеликоптер HEMS с лебедка, тъй като в труднодостъпни терени кацането е невъзможно, а времето за транспортиране на тежко пострадал е от изключително значение. /БГНЕС