Спад за Томова и Димитров в световната ранглиста

Първата ни ракета Виктория Томова загуби осем места в обновената днес ранглиста на Женската тенис асоциация (WTA).

Българката отстъпи на олимпийската шампионка Белинда Бенчич в два сета на старта на изминалото Открито първенство на Австралия. Вики остава в топ 100, като е на 99-а позиция с актив от 652 точки – толкова има и намиращата се на 100-то място Ребека Масарова от Испания.

Виктория Томова.

В топ 10 има няколко промени. Новата шампионка на Аустрелиън Оупън Арина Сабаленка се изкачва на втора позиция с актив от 6100 пункта. Далеч пред нея остава световната номер 1 Ига Швьонтек от Полша.

Финалистката в Мелбърн Елена Рибакина влиза за първи път в челната десетка, отбелязвайки прогрес от 15 места. Коко Гоф и Белинда Бенчич също бележат скок в класацията с по една позиция, заемайки вече съответно шесто и девето място. Онс Жабер, Джесика Пегула, Каролин Гарсия и Мария Сакари губят позиции в топ 10.

Най-сериозен скок в първите 50 бележат Магда Линет и Дона Векич, които са вече съответно 22-а и 33-а. Полянята Линет стигна до полуфиналите в Австралия и се изкачва с 23 места, докато хърватката Векич се добра до 1/4-финалите в първия за годината турнир от Големия шлем и това й отреди прогрес с 31 позиции.

При мъжете, Новак Джокович официално се завърна на първото място в световната ранглиста на АТП, след като вчера спечели десета титла от Откритото първенство на Австралия. Сърбинът поставя още един рекорд - за най-голям скок до върховата позиция, като той се изкачва от номер 5 до номер 1. Преди него четирима тенисисти са се изкачвали от четвърто до първо място - Карлос Алкарас, Пийт Сампрас, Андре Агаси, Карлос Моя.

След триумфа в Мелбърн Джокович вече има 7070 точки и измества от върха Карлос Алкарас (6730), който се смъква до второто място. За Джокович това е 374-та седмица на първото място в ранглистата, като той е много близо до рекорда на Щефи Граф от 377 седмици. Сърбинът ще има възможността да излезе начело в тази класация, ако запази лидерството си до 27-ми февруари.

Финалистът от Австралия Стефанос Циципас изравнява най-доброто си постижение и се изкачва до номер 3, а Каспер Рууд и Андрей Рубльов допълват челната петица. Миналогодишният шампион Рафаел Надал губи 1955 точки от актива си и вече е шести в света, а в топ 10 са още Феликс Оже-Алиасим, Тейлър Фриц, Холгер Руне и Хуберт Хуркач.

Григор Димитров.

Григор Димитров остава в топ 30 на света, като се смъква с една позиция до 29-то място. Първата ракета на България има 1440 точки.

Най-големият скок в топ 100 на ранглистата записва изненадващият четвъртфиналист на Аустрелиън Оупън Бен Шелтън. 20-годишният американец се изкачва с 45 места до номер 44. Американците пък мога да се похвалят с цели десет тенисисти в топ 50 на света. /БГНЕС