SpaceX ще изстреля сателит, проектиран от румънски гимназисти

Микросателит, проектиран от румънски ученици, ще бъде изстрелян в космоса с ракета на SpaceX в началото на 2023 г. SpaceX е американски производител на космически кораби и доставчик на услуги за изстрелване в космоса, основан и ръководен от милиардера Илон Мъск.

Наречен "Космическо врабче", ROM-2 (Romania Orbital Mission) е 250-грамов спътник, проектиран и построен от девет румънски гимназисти на възраст между 15 и 18 години.

"Космическо врабче" е първият по рода си сателит, който е направен в Румъния. Младите му строители, обединени в екипа на "RomSpace", сега ще пътуват до Глазгоу, за да интегрират проекта си в съоръженията на Alba Orbital преди изстрелването, което ще се случи някъде през първото тримесечие на следващата година.

Компанията Alba Orbital, световен лидер в изграждането и посредничеството при изстрелването на микроспътници, подписа споразумение с RomSpace, инициатива на ученици от Международната гимназия по информатика в Букурещ, за извеждането в орбита на микроспътника ROM-2. ROM-2 е първият румънски кубиспътник и ще бъде част от мисията "Alba Cluster 7", която ще се отправи към космоса с ракета на SpaceX в началото на 2023 г.

Спътникът е с дължина, височина и ширина 5 см и тежи само 250 г, като е с размерите на кубче на Рубик, съобщи "Румъния Инсайдер". Кубичният спътник съдържа 2 MP камера, предназначена да прави снимки на Земята от космоса.

Изстрелването на микроспътници в космоса е значително по-евтино от изстрелването на такива с нормални размери, които могат да достигнат 7 метра дължина и да бъдат оборудвани със слънчеви панели, които се простират на още 50 метра. Най-големите спътници могат да тежат повече от 1 000 кг. За сравнение, по-малките спътници биха могли да проправят пътя към демократизиране на космическото пространство, позволявайки на по-малки организации да извършват собствени изследвания в космоса.

Групата гимназисти реши да построи първия си джобен спътник (PocketQubes, или микроспътници) по предложение на Alba Orbital.

"PocketQubes предлагат фантастични възможности за STEM (наука, технология, инженерство и математика) образование, тъй като финансовите бариери пред космоса са намалени значително", казва Том Уокиншоу, главен изпълнителен директор на Alba Orbital, цитиран от "Digi24".

"Когато за първи път се заинтересувах от наноспътниковите и пикосателитните системи преди повече от три години, знаех, че в близко бъдеще ще изпратя свой собствен. Бях впечатлен от количеството технологии, които могат да се поберат в тези малки кубове", каза Филип Бушку, ръководител на мисията.

Alba Orbital има в портфолиото си сътрудничества с повече от 30 клиенти от три континента, включително престижни като Станфордския университет, Университета Карнеги Мелън и ТУ Делфт. /БГНЕС