Социални грижи, туризъм, национална сигурност и спорт на масата за преговори

Преговорите за коалиция, домакинствани от "Продължаваме промяната", продължават и днес. Четвъртият ден от преговорите е посветен на темите труд и социални грижи, туризъм, национална сигурност и спорт, предаде репортер на БГНЕС.

В четвъртък работните групи обсъдиха темите вътрешна сигурност, екология, регионално развитие и култура. Преговорите се водиха отново от Кирил Петков.

„Сигурността на гражданите в България е един от основните показатели за качеството на стандарта на живот. Считаме, че ролята на държавата като основен защитник на правата, живота и собствеността на гражданите от посегателствата на престъпността трябва да се засилва.“ Това заяви Иван Иванов, член на Националния съвет на БСП, по време на преговорите за постигане на коалиционно споразумение на тема "Вътрешна сигурност“. БСП поиска в рамките на 3-6 месеца пълен и функционален анализ на МВР. На второ място БСП иска незабавното прекратяване на политическото инженерство, което в последните 12 години е довело до най-ниските нива на доверие в системата. Постигане на качествено ниво на киберсигурността, взаимодействие на ГДБОП с останалите служби за сигурност, разширяване обхвата и възможността на Дирекция “Вътрешна сигурност“ по отношение на извършени престъпления от служители на МВР, са също част от приоритетите, които от БСП изтъкнаха.

От "Има такъв народ" са за промени в целия пакет закони, които обхващат сигурността. От партията на Слави Трифонов са за изваждане на пожарната и гражданска безопасност от МВР и създаване на ново Министерство на бедствията и авариите.

Смятат, че трябва да се изгради Държавна агенция за киберзащита. Съгласни са да се направи анализ на МВР, но и финансова ревизия. От "Демократична България" смятат, че институциите, които трябва да се борят с корупцията, срещу която се обявяват всички, се управляват от зависими лица и настояват това да се промени.

По темата „Екология” лидерът на Продължаваме промяната Кирил Петков заяви, че явно това е сферата с най-много проблеми.

Според него кражбите са тройно по-големи от реалната стойност на резултатите и това показва, че пари ще има и за решаване на проблемите. А корупцията в тази област води до животозастрашаващи бедствия. Именно това са приоритетните области, както и наказателните процедури и новите технологии във връзка с въглеродните емисии.

Според Петков, биоразнообразието е огромен ресурс за България, който още можем да опазим. "Вече не можем да задаваме въпроси като има ли блатно кокиче или не, дюната дюна ли е и подобни", каза той. Петков предложи да се започне с малки стъпки, като премахване на пластмасата за еднократна употреба от министерствата.

Политиките бяха представени от Борислав Сандов от ДБ. Според него темата за околна среда е пренебрегвана в България, докато е основна в политическия световен ред. Той подчерта значението на срещата в Глазгоу за глобалните политики за климата. Сандов напомни, че климатичните политики са хоризонтални и засягат различни сектори и подкрепи идеята за създаване на позиция на вицепремиер по темата.

Силвия Бакърджиева от ИТН подчерта, че споделят голяма част от предложенията на Демократична България. Наказателните процедури вече са 16 и тежки, като не могат да бъдат разрешени краткосрочно. Тя смятат, че транспонираното европейско законодателство е добро. Проблемът е в недоброто прилагане и разходването на наличните средства без резултат.

Отбелязано беше, че 99% от приоритетите се споделят от всички участници.

По темата за регионалното развитие за БСП е важен приоритет създаването на „Национален фонд за сближаване между регионите“ за целево субсидиране на изоставащите региони Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар“. Други основни приоритети на „БСП за България“ в сектора са: подобряване на транспортната и цифровата свързаност на регионите, и създаване на условия за развитие на единно европейско транспортно пространство Югоизточна Европа; осигуряване на транспортна свързаност на населените места чрез развитие на пътната инфраструктура както на национално, така и на регионално, и местно ниво.

От БСП подчертаха, че има сериозна нужда от подобряване на състоянието на четвъртокласната пътна мрежа, свързваща малките населени места.

Повече пари за култура, промени в медийния закон и опазване на културното наследство. Около това се обединиха експертите в преговорите за коалиционно споразумение в сектор "Култура".

Промяна на нормативната база, включително законите за меценатството, авторското право и закона за радиото и телевизията, както и създаването на нов закон за статута на артиста предложи Демократична България.

Любомир Каримански от "Има такъв народ" настоя Закона за радиото и телевизията да бъде преразгледан.

Александър Симов от БСП се обяви за изцяло нов медиен закон, закон за защита на българския език, осъвременяване на закона за културното наследство, закон за сценичните изкуства, увеличаване на заплатите.

"Равнопоставеност на финансирането, на творците от държавните, общинските и частните културни организации и творческите съюзи", каза Симов.

"Абсолютно съм съгласен, че трябва да бъде увеличен бюджета за култура. Няма две мнения!", посочи Кирил Петков от ПП. /БГНЕС