Софийски икономически форум - нови възможности за българо-гръцките проекти

Четвъртият икономически форум в София, организиран от създателя на прочутия Делфийски форум Симеон Цомокос, стартира на 27 юни с много и интересни участници, сред които бившият съветник на Кириакос Мицотакис по въпросите на енергетиката и околната среда Йоргос Кремлис, министър-председателят акад. Николай Денков и президентът Росен Плевнелиев, предаде репортер на БГНЕС.

По време на форума ще бъдат обсъдени икономически въпроси и проекти в областта на енергетиката, където България има голям потенциал, особено в сферата на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ)

За дневния ред на събитието, в което ще участват и посланиците на нашите съюзници САЩ, Германия, Австрия и Гърция, БГНЕС разговаря със Симеон Цомокос и Йоргос Кремлис.

На първо място е Шенген. Гърция се стреми да подкрепи присъединяването на България, отбеляза Цомокос, изразявайки надежда, че много скоро ще отпаднат пречките, създавани от Нидерландия.

Друга важна тема е присъединяването на България към еврозоната. „България има нужда от достъп до по-големи средства от ЕС и форумът ще обсъди начини за справяне с това“, каза Цомокос.

От своя страна Йоргос Кремлис се спря на сътрудничеството между нашите две страни в енергийната сфера. Акцент бе поставен върху газопровода ICGB между Комотини и Хасково и проекта за петролопровод Александруполис - Бургас, който е с изцяло променена концепция от първоначалната и сега се предвижда да транзитира петрол, различен от руския, може би от богатите на „черно злато“ държави в Близкия изток.

В сферата на транспортната свързаност важно място заема проектът за железопътна линия между Солун, Александруполис и след това Бургас. Това ще свърже егейския с черноморския регион, а от България жп линията трябва да продължи на север към Украйна и Одеса.

Подчертано бе и значението на разширяването на азербайджанския газопровод TAP с водород, който енергийният експерт определи като „бъдещето на енергетиката“.

„Водородът е бъдещето на енергетиката, а газът е отиващ си ресурс“, заяви Йоргос Кремлис.

Двамата експерти отчетоха възможностите на България да се развива като производител на възобновяема енергия, като според тях тя има потенциал за добив на енергия от приливите и отливите и от морски вятърни турбини.

Друга интересна област са възможностите на България за съхранение на енергия, които, както подчертаха двамата икономисти, трябва да се използват максимално.

Гръцки проекти, които представляват интерес за България, са подводните кабели за зелена електроенергия между Гърция и Египет, тръгващи от Египет до остров Крит и оттам до континентална Гърция, и техният потенциал да осигурят зелена, чиста енергия за България. /БГНЕС