Софийски градски съд осъди Кристиан Николов на 9 години

Софийски градски съд осъди Кристиан Николов, убил с автомобила си журналиста Милен Цветков, на 9 години затвор. Съдът го оправда за това престъплението да е извършено умишлено, предаде репортер на БГНЕС.

По-рано прокуратурата поиска 15 години затвор за Николов. Той помете с колата си журналиста на връх Великден през 2020 година. Николов карал джип под влияние на наркотици и с превишена скорост в градски условия, когато блъска колата на Цветков. В този момент Цветков чака на червен светофар на оживено столично кръстовище.

Градският съд реши още да отнеме шофьорската книжка на Николов за срок от 10 години. Освен това той ще трябва да заплати разноските по делото, които са над 40 хиляди лева.

Относно умисъла прокурорът Иван Кучиев обясни: „Квалификацията е променена, това реши съдът, чухте го ясно. Нашето виждане е, че актуалната квалификация би трябвало да бъде за евентуален умисъл".

Кучиев посочи, че шансът да протестират е твърде голям. „Имаме 15-днвен срок, в който да премислим, но като цяло считаме, че нашата позиция е обоснована от доказателствената съвкупност по делото“, каза още прокурорът.

Според защитата размерът на наказанието е доста висок. „Аз го виждах като наказание межд 6 и 8 години, там някъде. Има си принципи на определяне на размера на наказанието според текста от НК, затова казвам, че го виждах някъде там. Съдът е дал 9 години, така е преценил. Най-вероятно ще обжалваме размера на наказанието“, посочи адвокат Константин Симеонов.

Кристиан Николов все още е с мярка за неотклонение „домашен арест”. Съдът я остави в сила.

Решението на СГС е на първа инстанция. Тя не е окончателна и може да бъде обжалвана или протестирана пред Софийски апелативен съд. /БГНЕС