Софийската опера и балет представя "Тоска" в Истанбул

Софийската опера и балет ще представи операта "Тоска" в Истанбул в рамките на турнето си „България поздравява Турция: Честита Стогодишнина на Републиката“, предаде специалният пратеник на БГНЕС Димитър Русков от турската столица.


Операта „Тоска“ на Джакомо Пучини е известна като една от любимите на Мустафа Кемал Ататюрк, докато е военен аташе в София между 1913 и 1915 г.

Събитието се провежда в рамките на мащабните празненства за 100-годишнината от основаването на Турската Република.

Представлението е организирано от българското посолство в Анкара, начело с Н. Пр. Ангел Чолаков, както и с подкрепата на българското Министерство на културата. Събитието се провежда под патронажа на съпругата на президента Румен Радев Десислава Радева и съпругата на президента Реджеп Тайип Ердоган, Емине Ердоган.

"Тоска" беше представена и на 8 ноември в Анкара.

Пламен Карталов (директор на Софийската опера и балет - бел.ред.) е режисьорът на "Тоска". Сунай Муратов, който е с двойно гражданство (българско и турско) е диригент."

Приходите от събитието ще бъдат дарени на нуждаещите си, след като през месец февруари Турция пострада от изключително силни земетресения в няколко провинции. /БГНЕС