Софиянски: Планът за възстановяване е най-важната антикризисна мярка

Антикризисните мерки на правителството са хаотични и по тази причина трудно може да се прогнозира техният ефект.

Трябва да се намали радикално ставката на ДДС, ако искаме да оставим повече пари на гражданите и бизнеса.

Планът за възстановяване и развитие е най-важната мярка, около чиято ос трябва да надградим антикризисните мерки.

Това заяви в интервю за БГНЕС Стефан Софиянски, бивш служебен премиер (1997 г.) и кмет на София (1995-2005 г.).

С държавника, който въведе преди 25 години валутният борд, разговаряме за високата инфлация и антикризисната политика.

Според него трудно може да се предвиди ефекта от предложените от правителството на Кирил Петков антикризисни мерки за овладяване на инфлацията.

„Причината за това е, че те не са систематизирани. Ако имахме едно систематично отношение към проблемите, тогава можеше да си направим съответните изводи“, каза Софиянски.

Той даде конкретен пример с намаляването на ДДС. „Намаляваме на едни, връщаме на други, трудно може да се анализира“, отбеляза Софиянски и добави, че винаги е бил противник на диференцираната ставка.

Според него радикална стъпка би било общо намаляване на ставката на ДДС.

„Ние трябва да слезем някъде между 15-18%. Това е радикалната стъпка. Тогава всеки по веригата ще спечели. Целта на намаляването на ДДС е да остават повече свободни пари в населението и бизнеса“, заяви бившият служебен премиер и призова: Подходете радикално, сменете ставката!

Самият той е направил нещо подобно през 1997 г., когато сваля ДДС от 22 на 20%. „Тогава приходите от ДДС не просто намаляха, те на следващата година се качиха“.

Софиянски препоръча да се действа системно, радикално и „най-вече най-важната мярка, около която трябва да градим е Планът за възстановяване и развитие“.

„Той трябва да бъде приет на всяка цена. Ние закъсняхме с над година. Когато ти имаш оста на развитие, тогава можеш да си направиш сметката, с коя мярка ще го допълниш, какво ще направиш или на базата на неговия ресурс как ще подкрепиш конкретна група“, заяви бившият столичен кмет.

Според него в никакъв случай тези мерки не трябва да водят до нарушаване на принципите на пазарната икономика. „Те трябва да бъдат насочени към подпомагане директно на конкретни съсловни групи“, каза Софиянски и добави, че те не облагодетелстват заможните българи, а „просто са хаотични, липсва им логиката и системата, с която ще влияем на процесите“.

В същото време бившият служебен премиер оценява като много положителна стъпка увеличаването на пенсиите: „Това е далновиден ход, от който последствията ще са положителни“.

Интересуваме се какво би направил той, ако днес трябваше да се справя с тази криза. „Първото нещо е да се приеме планът, за да мога да градя с него. Ще се концентрирам върху неговото приемане. Ако трябва, ще участвам лично в преговорите, както го направих с МВФ при въвеждането на валутния борд“, каза Софиянски.

Оттам нататък той би се съсредоточил върху икономиката.

„Трябва да се отсеят отраслите, които наистина имат нужда от помощ. Това трябва да бъде направено на базата на приноса, който те дават за растежа на БВП, за да могат да осигуря един растеж през следващите години, необходим ми за влизане в еврозоната“, заяви Софиянски.

Според него трябва да се стремим към постигането на траен икономически растеж и да влезем в еврозоната след 4-5 години. /БГНЕС