София: От занемарено османско градче до красив и успешен град в Европа

От занемарено Османско градче София се превърна в красив и успешен град в Европа, малката Виена както са я наричали.

Това каза зам.-кметът по култура в Столичната община Тодор Чобанов при откриването на изложбата „Да съградим столица” по повод отбелязването на 140 години от обявяването на София за столица, предаде репортер на БГНЕС.

Експозицията „Да съградим столица” се намира пред Народния театър „Иван Вазов“ и в 28-те си табла представя архивни материали, които маркират важни събития от различни аспекти от живота на София.

„Какво се опитва да ни разкаже тази изложба ли? Опитва се да ни разкаже със снимки, кратки текстове, с карти и диаграми за това градоустройствено чудо, което се е случило тук. В рамките на около век и половина от занемарено османско градче с 12 000 жители София се превръща в един от най-красивите и успешните градове в Европа. Един от 15-те най-големи града на европейския континент. Една красива културна столица с много динамичен живот. Чудото става благодарение на огромната енергия и ентусиазма на поколения софиянци и много чужденци, които пристигат тук от различни краища на Европа и буквално отдават себе си на нашия град“, каза в приветственото си слово Чобанов и добави, че експозицията е съвместно с Държавна агенция „Архиви“.

„Това е миг в нейната история от 8 000 години, но за нас страшно дълъг период. Това е период на невероятен градеж, исторически перипетии, на триумф и трагедии. На днешния ден изказваме и огромна благодарност към всички онези, които преди нас градиха София, за да я познаваме такава каквато е. Наш дълг е, стъпвайки по техните рамене, когато ходим из София, да пренесем тяхното дело за следващите поколения“, добави още той.

Пред таблата срещаме Екатерина Тошкова, която се гордее, че е кореняк софиянец. Възрастната дама съжалява, че времето е заличило аристократичността у хората и аристократизма в отношенията им.

„Аз съм родена тук и познавам много работи, но по-старата част на София не я познавах в периода до Втората световна война и това ми разкри изложбата. София беше много тиха и спокойна, сега е малък панаир. Сега е презастроена, което не я прави привлекателна“, заяви Тошкова и добави, че впечатление ѝ е направила регулационната карта и как са изправени улиците.

Софийският духов оркестър зарадва ценителите на музиката с български произведения.

Памела Здравкова заяви, че мечтае в София да се спре със строителството на нови сгради, които водят до пренаселеност на града и добави, че старинните сгради в стара София изключително много ѝ харесват.

„Има интересни факти. Ако може да няма повече нови сгради, да има повече зелено, млади хора. София не е това, което е била едно време. Любимите ми места са центъра, парковете“, обясни младото момиче.

От Градската градина гражданите се насочиха към Ларгото, където Софийският духов оркестър зарадва ценителите на музиката с български произведения. Музикантите под диригентската палка на Васил Делиев представиха още „Танц със саби“ на Хачатурян и част от филмовата музика на Иван Стайков. Гостите танцуваха под звуците на Ботевградско празнично хоро, „Копаница из Българи от старо време“, пайдушко хоро, а на финала - „Дунавското хоро“.

С днешния концерт се дава и началото на концертите на открито, които всяка седмица ще създават настроение на жителите и гостите на града, а през юни и юли всяка събота и неделя Софийският духов оркестър ще свири в Борисовата градина. Предстои в следващите месеци да се проведе и първият античен фестивал в София, в който ще вземат участие италиански гости. /БГНЕС