Сменят директорката на Агенцията по вписванията

Настоящият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията ще бъде сменен, потвърди служебният премиер Стефан Янев по време на днешния отчет за работата на правителството, предаде репортер на БГНЕС.

Габриела Козарева

Досега агенцията се оглавяваше от Габриела Козарева, но рокада в нейния пост ще има с предложение на министъра на правосъдието.

Според служебният премиер тя не иска да работи по прозрачен начин и в интерес на гражданите, визирайки блокирането на някои кадрови промени. „Някакви други мотивации вероятно има в нейната работа“, обяви Янев, без да даде повече подробности.

Агенцията по вписванията попадна в центъра на внимания във връзка със скандала около незаконните трансплантации в болница „Лозенец“, след като отказа да впише новото й ръководство.

БГНЕС припомня, че на 3 юни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров освободи директора на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов, защото са извършвани трансплантации на органи в нарушение на действащото законодателство. Той цитира период от 2019 г. до края на април 2021 г., когато в лечебното заведение са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори.

„Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Донорите са племенници, а рецепиентите са техни чичовци, но от Оман, Израел и други държави. Има всички основания да се смята, че те не са роднини“, посочи здравният министър и подчерта, че това е сериозно нарушение на закона и представлява престъпление.

Пациентските организации „Заедно с теб“ остро осъдиха незаконните трансплантации.

На 4 юни здравният министър назначи нов съвет на директорите на болницата, който включва доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев. Д-р Горнев, който в момента е началник на Клиника по обща и коремна хирургия към МБАЛ „Лозенец“, ще ръководи болницата до провеждането на конкурс.

В началото на миналата седмица стана известно, че Софийският градски съд е удовлетворил искането на проф. Любомир Спасов за спиране на регистрация на новото ръководство на здравното заведение. Съдът признава молбата за основателна и разпорежда вписването на промените в ръководството на болница "Лозенец" да бъде спряно до приключване на производството по жалбата на Спасов. Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров коментира пред БГНЕС, че с тези си действия Спасов се опитва да остане в болницата. Това, според д-р Петров, навява на съмнението, че бившият директор може да се опита да укрие доказателства. „Целта е провлачване във времето на цялата история с надеждата нещо да се случи след изборите и да се потулят нещата. Ако той се надява на това, няма да се случи. Надеждите му са напразни“, подчерта заместник-министърът на здравеопазването.

Д-р Петров също така заяви, че Агенция "Медицински надзор" е сезирала ДАНС и предишния здравен министър за случаите на незаконни трансплантации. ДАНС е препратила информацията и до ГДБОП.

Той също така заяви, че Агенцията по трансплантации е проверила чуждите гражданите и проверката е показала, че голяма част от тях не съществуват.

На 9 юни министърът на здравеопазването д-р Кацаров остро разкритикува и действията на Агенцията по вписванията по казуса. Според него с отказа си да впише промените тя е надвишила своите правомощия, дадени й по закон. Д-р Кацаров поиска от министъра на правосъдието Янаки Стоилов да извърши проверка и ако съмненията за нередности се докажат, тогава ще поиска смяна на ръководството на Агенцията по вписванията.

Днес министърът на правосъдието Янаки Стоилов каза пред БГНЕС, че още с встъпването си в длъжност е наредил проверка на Агенцията по вписванията и успоредно с голямата проверка сега ще се направи конкретна проверка по случая с болница „Лозенец“. /БГНЕС