Случаите на COVID-19 у нас нарастват, вече са 163

21 са потвърдените случая на COBID-19 за деня у нас. Общият брой на заразените в България е 163, от които трима са починали и трима са оздравелите. 8 от пациентите са със сериозна симптоматика и са на възраст между 20 и 50 години.

Това съобщи в 17 часа днес председателят на Оперативния щаб за борба с коронавируса и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на БГНЕС.

Новите случаи на заразени с коронавирус са в София – 18 случая, в Бургас още двама случая, които са контакйтни на първите от морския град. Има и заразен пациент от Пещера, Пазарджишка област.

Едното контактно лице от Бургас е рехабилитатор в Дом майка и дете в града и сега цялото заведение е под карантина.

Тримата пациенти, които дадоха два поредни отрицателни резултата - едно от ВМА и две от Плевен - вече са изписани.

Ген. Мутафчийски отново изрази възмущението си, че гражданите масово не изпълняват мерките и не ограничават излизанията си.

"Само вчера в Италия са загинали над 600 човека за един ден. Само вчера. Искам да уточня, че болестта не поразява само възрастни хора, но при тях смъртността е много по-голяма", заяви Мутафчийски.

Той каза, че не може да прогнозира кога ще бъде пикът на заразата.

Нито една възрастова група не е предпазена от заразяване, заяви още веднъж Мутафчийски.

Инфекцията в нашата страна беше разпространена от хора, които лекомислено отидоха на екскурзия в Западна Европа и се върнаха болни, заяви от своя страна проф. Тодор Кантарджиев. /БГНЕС