Словения пречупи Полша за нов финал на Евроволей

Словения е първият финалист на Европейското първенство по волейбол за мъже, след като се наложи над един от домакините Полша с 3:1 гейма – в отделните части (17:25, 32:30, 25:16, 37:35).

Атака на Щерн прати Словения отново на финала на Евроволей.

В Катовице, подкрепяни неистово от своите верни привърженици, „Дружина полска“ стартира по великолепен начин в ролята си на фаворит и затвори откриващата част на 17 точки. Втората бе изключително драматична и отиде на сметката на словенците, които се върнаха в сблъсъка. В третия гейм воденият от Алберто Джулиани тим бе безапелационен и се доближи на гейм от крайния успех.

Четвъртата част бе отново, подобно на втората, изпълнена с много драма и обрати, като в крайна сметка след две спечелени обжалвания от поляците, нищо не можеше да спре Тончек Щерн и компания по пътя към финала. Именно Щерн бе най-резултатен с 20 точки за победителите. Още трима волейболисти на Словения завършиха с двуцифрен точков актив – Клемен Чебул със 17 точки, Тине Урнаут с 15 и Ян Кожамерник с 13. За действащия двукратен световен шампион Вилфредо Леон приключи с 20 точки, а с по 12 се отчетоха Бартош Курек и Якуб Кохановски, но усилията им бяха недостатъчни.

Съперникът на Словения в неделния финал ще бъде определен от срещата между действащия европървенец Сърбия и Италия. Играчите на Алберто Джулиани са отново на финал след 2015 и 2019 години, когато отстъпиха съответно на Франция и Сърбия в спора за трофея. Полша ще играе за третото място. /БГНЕС