Словения е предпоследният 1/4-финалист на Евроволей 2021

Словения се класира за четвъртфиналите на Европейското първенство по волейбол за мъже, което се провежда в Полша, Чехия, Естония и Финландия, след като надигра Хърватия с 3:1 гейма – в отделните части (25:20, 25:18, 19:25, 25:12).

Блокадата на словенците бе едно от основните оръжия срещу хърватите.

Срещата в чешкия град Острава започна по-добре за аутсайдерите от Хърватия, които поведоха с 4:0. Постепенно обаче словенците намериха ритъма в играта си и стигнаха до успеха в откриващата част. Последва нов убедителен гейм на сметката на двукратния сребърен медалист от 2015 и 2019. Третата част вървеше равностойно, когато в края на гейма Лео Андрич избухна от сервис и собственоръчно задържа „шахматистите“ в двубоя.

Това обаче само ядоса възпитаниците на Алберто Джулиани, които дадоха само 12 точки на опонента в четвъртия гейм. Най-резултатен за победителите бе Клемен Чебул с 13 точки – по 11 добавиха Тончек Щерн и Ален Пайенк, а с десет приключи Ян Кожамерник. За хърватите усилията на Андрич се оказаха недостатъчни – 21 пункта за волейболиста, девет от които асове.

Така, Словения стана предпоследният отбор сред последните осем в турнира. Съперник на тима ще бъде победителят от последния четвъртфинал в надпреварата, който противопоставя олимпийския шампион Франция и един от домакините Чехия. Другите три мача от фазата на 1/4-финалите са вече ясни, като мачовете са Полша – Русия, Италия – Германия и Нидерландия срещу действащия шампион Сърбия, който измъкна много труден успех над Турция вчера с 3:2 гейма. /БГНЕС