Словаци финансират боеприпаси за Украйна напук на проруското правителство

Организаторите на словашка кампания за групово финансиране заявиха, че се надяват да съберат един милион евро за боеприпаси за Украйна, като се противопоставиха на отказа на своето правителство да изпрати военна помощ на разкъсваната от война Украйна.


От понеделник, когато групата "Мир за Украйна" стартира инициативата, хиляди хора вече допринесоха с 575 000 евро, заявиха организаторите.

Откакто дойде на власт миналата година, министър-председателят Роберт Фицо спря военната помощ за Украйна и се застъпи за мирни преговори с Русия.

"Ние, жителите на Словакия, искаме и можем да помогнем", заяви Зузана Ицакова, представител на инициативата за набиране на средства.

"Искаме да покажем, че не само правителството и Роберт Фицо решават този въпрос", каза тя пред АФП.

Организацията планира да насочи всички събрани средства към международна инициатива, оглавявана от Чешката република, за закупуване на боеприпаси за Украйна.

Чешкият министър-председател заяви, че 20 държави са обещали достатъчно средства за закупуването на 500 000 артилерийски снаряда за Украйна извън Европа.

Словашкото правителство не се е присъединило към инициативата.

Мариан Кулич, друг представител на "Мир за Украйна", заяви, че проектът е породен от противопоставяне на позицията на правителството по отношение на Украйна.

"Убедени сме, че много хора в Словакия не се припознават в отхвърлянето на инициативата на чешкото правителство", заяви Кулич.

Ицакова заяви, че групата иска да достигне сумата от 1 милион евро, дарена от словенското правителство миналия месец.

Един от видните поддръжници на словашката кампания е оцелелият от Холокоста Ото Симко, който заяви, че собственият му опит от войната може да бъде приложен към събитията в Украйна.

99-годишният бивш журналист е участвал в Словашкото национално въстание през 1942 г. - опит за съпротива срещу германските войски по време на Втората световна война.

"Ние се борихме с агресора, германския окупатор... Беше невъзможно да се преговаря с тях, те трябваше да бъдат победени", казва Симко във видеоклип от кампанията за инициативата за боеприпасите.

"Ако мога да дам само 20 евро, за да купя един-единствен патрон, ще знам, че този патрон е в правилните ръце", добави той. /БГНЕС