След терора над българите на 8-ми ноември Белград обвинява София за влошаване на отношенията

Седмица след като сръбските гранични власти не допуснаха в Западните покрайнини изтъкнатия българския интелектуалец и общественик Едвин Сугарев и в същото време сръбската държавна сигурност конфискува негови книги от българския Културно-информационен център в Босилеград, вестник "Политика" публикува обширна статия, в която директно се намеква, че "някой от София иска да развали добрите двустранни отношения", предаде репортер на БГНЕС.

"Политика" се счита за официоз и за близък до режима на президента Александър Вучич. В статията, която е озаглавена "Кой иска да развали сръбско-българските отношения" изрично се твърди, че конфискуваните книги призовават за национална, етническа и религиозна омраза и нетърпимост". И поради тази причина с подобно обвинение се сдобил и директорът на КИЦ-Босилеград Иван Николов. Според изданието това не е изненада след като преди четири месеца Съдът във Враня е решил, че тази книга "съдържа материали, които са срещу интересите на Република Сърбия и има сепаратистки и отцепнически позиции, които дискредитират властите в Сърбия и БИА" / сръбските спецслужби - бел.ред./

За да потвърди тезите си "Политика" обширно информира за позицията на председателя на Община Босилеград Владимир Захариев, който е считан за продължение на ръката на Вучич в Западните покрайнини. Захариев казва, че "се гордеят с добрите отношения с властите в Сърбия, които им помагат във всяко едно отношение". Според него абсолютна неистина са твърденията на някой среди от София, че "тази част на Сърбия е най-изостаналата".

Изданието дава думата и на председателя на Националния съвет на българите Стефан Стойков, който обвинява за случилото се "малък брой лица от района, които живеят в 18 и 19 век". И Стойков, и Захариев не обелват и дума за забраната за влизане на Едвин Сугарев и конфискуваните книги.

Статията в близкия до режима на Вучич вестник "Политика"

Случилото се на 8-ми ноември бе повод в българското министерство на външните работи да бъде извикан сръбският посланик в София Желко Йович.

Пред него генералният директор на дирекция „Европейски въпроси“ в МВнР Йордан Първанов изрази категоричен протест и силно безпокойство по повод враждебните действия на сръбските власти към българския интелектуалец, широко известен и в Република Сърбия като бивш генерален консул в Ниш

"Обвиненията към българския общественик и неговото творчество са абсурдни. От българското МВнР изрично подчертаха, че творбите на Сугарев по никакъв начин не могат да са свързани с „разпалване на междуетническа нетърпимост“. От сръбския посланик беше поискано обяснение и извинение".

Книгата на Едвин Сугарев "Елегия за краището" е преследвана в Сърбия

Йордан Първанов изрази очакване в спешен порядък да бъде получено копие от съдебното решение за предприетите действия от сръбската полиция в Босилеград, както и за недопускането на г-н Сугарев на сръбска територия.

Г-н Първанов изрази учудване и разочарование от факта, че горните действия на сръбските съдебни и полицейски органи, уронващи достойнството на Сугарев и служителите на българския КИЦ Босилеград, са извършени в деня, когато Европейската комисия обяви годишния Пакет разширяване. /БГНЕС