След срещата БСП-ИТН: Нови надежди за кабинет и общо антикорупционно мнозинство

Искахме да се изясни позицията на ИТН желаят ли да опитаме да направим редовно правителство и да има работещ парламент, който да приеме най-важните закони и да гарантираме сигурност за страната, и стабилност в предстоящите трудни зимни месеци. Отговориха ни с "да". ИТН имат воля и желание да разговаряме за съставяне на редовен кабинет.

По-дълъг беше разговора за Програмата, която поставихме за преговори, тъй като те не участваха в нейното съставяне. Ние я дадохме предварително.

Колегите от ИТН приемат Програмата като база за съставяне на правителство, нямаме качествени различия, предложиха някои допълнения, които са приемливи, социално ориентирани, добри, - като Закона за личната помощ, подвижна медицинска помощ, Закона за радио и телевизия.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след преговорите с ИТН за съставяне на правителство, предаде репортер на БГНЕС. Те се състояха в сградата на Народното събрание. Вчера Левицата преговаря с "Продължаваме промяната", а утре следобед ще се състоят преговори с "Демократична България".

Ние представихме на ИТН желанието на ПП да гарантираме трайно антикорупционно мнозинство чрез приемане на закона за КПКОНПИ и избор на председател. Те се съгласиха, още днес в Комисия ще бъде подкрепен на първо четене, а следващата седмица ще го подкрепят и в зала.

Представихме Бойко Рашков като председател на КПКОНПИ, те пожелаха да я обмислят, но не поставиха червена линия пред името му.

Така че очакваме решение, но добрия резултат от днес са общите ни позиции по Програмата и стартирате на антикорупционното законодателство с едно вече сериозно мнозинство в зала, добави Нинова.

На втори етап от преговорите ще обсъждаме структура и състав на МС, както и персонални имена. Днес сме по-обнадеждени от вчера, защото Програмата се одобрява и от ИТН, добави Нинова.

От ИТН потвърдиха, че нямат различия по Програмата за управление и намират много общо с приоритетите в нея.

Стъпихме на Програмата, предложена от БСП, и тя е почти същата от коалиционното правителство, така че ние по нея нямаме различия, коментира Тошко Йорданов от ИТН след края на преговорите с БСП. Има някои разминавания, и тъй като тя е правена без нас, внесохме някои наши предложения.

Разговорът беше конструктивен, и Управленската и Законодателна програма се припокрива с нашите виждания, уточни и Ива Митева от партията. Това е Коалиционното споразумение на досегашната четворна коалиция. По отношение на Антикорупционния закон се обединихме около тезата, че това законодателство трябва да се приеме - това явно е очакването на обществото, затова ние днес ще подкрепим Законопроекта на първо гласуване в Комисията по конституционни и правни въпроси с всички наши забележки и възражения. Ще настояваме, обаче, да се проведе и обществено обсъждане преди влизането на закона и гледането му в пленарна зала. Надявам се другата седмица законът да бъде приет на първо гласуване в зала, допълни Митева.

Ще подкрепим и изборните правила за избор на шеф на КНКОНПИ. За това настояваме още от оставката на Сотир Цацаров. Надявам се да бъде избран най-достойният кандидат, ние нямаме остри възражения срещу кандидатурата на Бойко Рашков, но записването на конкретно име обезсмисля процедурните правила, иначе другото би означавало директно да влизаме и да го избираме. Следваме процедурата и преминаваме към предложение за председател на КПКОНПИ, така че името на Бойко Рашков остава на масата, но то трябва първо да бъде внесено и гласувано, добави Митева.

По отношение на останалата част от Програмата имаме много допирни точки, но тя трябва да бъде актуализирана заради всички вече приети закони, уточни Митева.

На срещата с БСП не е обсъждан персонален състав на евентуалния бъдещ Министерски съвет, днес говорихме само по Програмата, приоритети и политики, допълни Тошко Йорданов в отговор на въпрос дали ИТН би подкрепила евентуална кандидатура на Асен Василев за премиер./БГНЕС

Тагове: