Славов: Радев няма основание да бави освобождаването на Гешев

Президентът Румен Радев няма основание да спре процедурата по освобождаването на Иван Гешев от длъжността главен прокурор. Това заяви правосъдният министър Атанас Славов, предаде репортер на БГНЕС.

„Оттук-нататък на ход е президентът. Той няма срок, в който да издаде указа, но самата процедура предполага бързо произнасяне на държавния глава. Няма конституционни и законови пречки за това произнасяне в напълно разумен срок“, подчерта Славов.

На въпрос дали държавният глава може да забави подписването на указа, докато не се произнесе Конституционният съд по жалбата на Гешев, Славов отговори: „Делото още не е допуснато, но това не е основание за държавния глава да спре процедурата. Още повече, не мисля, че е валидно основанието при висящо дело в КС да се спира процедурата. Тя е изцяло в полето на съдебната властта“.

Правосъдният министър е категоричен, че няма основание за държавния глава да спре процедурата по освобождаването на Гешев.

„Оттук-нататък ние трябва да фокусираме нашето внимание върху държавния глава. Мотивите на ВСС са ясни, те бяха представени в рамките на най-дългото заседание на Съвета, започнало в четвъртък и приключило току-що. Има достатъчно основание, които да обосноват освобождаването на Иван Гешев от длъжността главен прокурор“, посочи Славов.

"Решението за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев е безпрецедентно, досега не е вземано такова решение. Процедурата, макар с въпросителни, които бяха изказвани в началото - проработи. Имаме решение над минималния брой изискуем по закон гласове именно 16 гласа в подкрепа на решението на ВСС", добави Славов.

По думите му основното, което мотивира решението на мнозинството във ВСС да освободи Гешев от поста е политизацията на действията на главния прокурор. /БГНЕС