Славия удари Левски след обрат на „Герена“

Славия надви Левски с 2:1 в поредното издание на най-старото столично дерби от откриващия кръг на Първа лига, играно на стадион „Георги Аспарухов“.

Загорчич и футболистите му надвиха Левски на "Герена".

Славия започна по-активно срещата и имаше две добри възможности да открие резултата. Удар на Радослав Кирилов бе отразен от младия страж на „сините“ Пламен Андреев. Последва шут без подготовка на Питър Макрилос, който елиминира Андреев, но срещна страничния стълб. Противно на логиката, Левски нанесе първи удар в мача. Топката стигна след рикошет до Марин Петков, който с премерен изстрел под гредата не остави шансове на Светослав Вуцов.

Играчите на Златомир Загорчич отново натиснаха и се добраха до извравнителен гол чрез Емил Виячки, който се разписа след центриране на от пряк свободен удар и отклонена топка. Попадението бе прегледано от Системата за видеоповторение ВАР, но в крайна сметка бе зачетено от главния съдия Волен Чинков. До края на полувремето Левски владееше иницитивата и отправи няколко коварни шута, но без резултат. В края на първата част възпитаниците на Живко Миланов понесоха удар след принудителната смяна на Радослав Цонев заради контузия.

След почивката играта бе равностойна, като „белите“ дочакаха своя миг в 68-та минута. Тогава резервата Калоян Кръстев получи дълъг пас от Макрилос, надбяга дебютиралия централен защитник Христос Шелис и наказа домакините за 2:1. До края „сините“ опитаха да изравнят, докато гостите разчитаха на контраатака.

Резервата Мартин Петков отправи неточен изстрел, а след това се получи разбъркване в наказателното поле на Славия, което обаче не доведе до опасност. Кирилов пропусна изгоден шанс да сложи точка на спора след добър пробив и финт край аутлинията, но не взе правилното решение и ударът му бе избит в ъглов удар. В края играчите на Миланов бяха близо до изравнителен гол след шут на Здравко Димитров, който рикошира и мина близо до левия страничен стълб на Вуцов.

В крайна сметка Славия удържа трите точки и отново препъна Левски на „Герена“, този път на старта на сезона. Това бе пета победа за Загорчич и компания в последните шест мача със "сините". В следващия кръг „белите“ приемат Царско село в столицата, а Левски гостува на Ботев Враца. /БГНЕС