Слави Трифонов: Не, няма да подкрепим БСП

Не, няма да подкрепим правителство с мандат за БСП. Ще отидем на среща, но причината да не подкрепим БСП е, че имаме много големи различия – те са лява формация, те са партия на статуквото и не ни подкрепи, когато имахме възможността да съставим правителство. БСП и самата Корнелия Нинова с нейния съвет излезе и каза, че няма да ни подкрепи, а това с подкрепата е като с любовта - ти подкрепяш и теб те подкрепят.

Това заяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в интервю за БНТ.

Само БСП и "Има такъв народ" нямат мнозинство в парламента, ами ако хипотетично предположим, че ги подкрепи ДПС - ще правим нова тройна коалиция ли? Христо Иванов вече съобщи, че няма да ги подкрепят. Оказва се, че отиваме на избори, добави Трифонов. Известният телевизионен водещ е на мнение, че ако има предсрочни парламентарни избори, е по-добре те да се проведат заедно с президентските.
Суверенът така е решил, че всъщност парламентът изглежда така, коментира Трифонов, според когото така, както изглежда българското общество, така изглежда и парламентът сега.

Според него е необходимо да има мъдрост, морал и смирение. Българските политици все още не са адекватни на това, което представляват желанията на суверена, посочи той.
Аз можех, бях готов, заедно с екипа, който предложихме, да свършим работа, подчерта Трифонов по повод нереализираните два кабинета на партията му.

И с Христо Иванов, и с Мая Манолова аз водих разговори, лично в моя офис. Те бяха ясни, че няма да подкрепят правителство на ИТН. Попитах: добре, къде сезираш тая дълга ръка на ДПС, защо го каза, заяви Трифонов и отрече всякакви слухове и спекулации.

Няма никой, който да стои зад „Има такъв народ” освен нейните гласоподаватели, ясна е нейната структура. Аз съм гарант. Никой не стои зад тази партия, освен нейните избиратели и аз, категоричен бе Трифонов.

Според него сега в парламента всички са срещу всички. Той е категоричен, че в следващото Народно събрание трябва да има максимално мъдрост и морал, за да се състави управление, което да реши задаващите се сериозни проблеми.

От думите му стана ясно, че относно съдебната реформа ИТН в една посока са погледнали с Демократична България и с партиите на протеста.
Така, че съвсем логично е нашата цел да е тази, която беше на протеста – да има ограничения върху главния прокурор. А този главен прокурор, за да си отиде, трябва парламент. Аз, разбира се, че съм за това, отговори Трифонов на въпрос на водещия.

По повод казуса с двойното гражданство на служебния икономически министър, а дни по-късно предложение на ИТН за промени в Конституцията, с които да бъде позволено и на хора с чуждо гражданство да се кандидатират за депутати, Трифонов каза: Глупаво, ако имаш двойно гражданство да не можеш да си депутат или министър. Това трябва да се промени.

Истинското ми отношение към Румен Радев се формира, когато благодарение на Джеймс Пардю аз летях на един изтребител и тогава се запознах с Румен Радев. От тогава се сформира моето мнение, после той ми гостува, после се кандидатира за президент и стана президент. Аз изцяло одобрявам Румен Радев, той изцяло изпълва моята и на колегите ми представа за президент, коментира още Слави Трифонов и добави, че не намира нищо нередно в това, че е критикувал служебния кабинет, назначен от президента.

Запитан за позицията му относно Република Северна Македония, Трифонов заяви: Сегашната българска позиция по въпроса за РС Македония е точно такава, каквато трябва да бъде и не трябва да бъде променяна, категорично. Сега топката е в тях. /БГНЕС