Слави Мутафов: България има много добри спринтьори, невъзнаграден труд няма

България има много добри спринтьори, невъзнаграден труд няма. Това заяви в интервю за БГНЕС един от най-добрите ни състезатели в бързите дисциплини Слави Мутафов, който е шампион на страната на 60, 100 и 200 м при мъжете.

Слави Мутафов.

23-годишният ни лекоатлет бе един от организаторите на детския турнир с благотворителна цел „Athletic cup“ на клуб „Athletic“ заедно с легендата на родната лека атлетика Валя Демирева. Състезанието, което се проведе на Националния стадион „Васил Левски“ в помощ на бившия волейболист Бранимир Баев, който страда от онкологично заболяване, събра десетки деца от първи до четвърти клас, които се състезаваха в дисциплините 50 м, скок от място и щафетна игра.

Ние много отдавна искахме да направим такова мероприятие. Идеята дойде от Sport Depot, нашият спонсор, който много ни помага – за което много благодарим. Решихме, че искаме да направим едно благотворително мероприятие, където да помагаме най-вече на спортисти. Защото винаги се помага на хора в неравностойно положение. Аз реших, че за спорта трябва да се помага – за такива спортисти, които са се контузили тежко, нямат възможност да се лекуват, и считам, че това е много добро дело“, каза треньорката на Мутафов Демирева.

Слави добави: „Радвам се, че успяхме да съберем голяма аудитория – доста деца проявиха интерес и се надявам да успеем да запалим младите таланти, да изпитат емоциите и тръпката на пистата, която и ние изпитваме всеки ден на всяко едно състезание. Надявам се тази добра кауза да успее да помогне и да запали много млади таланти“, изрази надежда спринтьорът ни.

Демирева бе категорична, че мероприятието на Националния стадион не трябва да бъде единичен случай, а от клуб „Athletic“ обмислят такива благотворителни прояви да станат редовни. „Абсолютно. Мислим всяка година, даже ми се иска два пъти в годината да правим такива мероприятия и най-вече защото нашите деца трябва да бъдат здрави, а здрави ще бъдат, ако спортуват“.

Валя Демирева.

Мутафов заяви, че страната ни има много добри спринтьори, като отдаде дължимото и на треньорката си Демирева. „Разбира се, има много спринтьори и в нашата група, има много добри спринтьори. Моята треньорка е дългогодишна треньорка и създава наистина най-бързите българи в последните години и ще продължи да го прави. Надяваме се съвсем скоро с нашия отбор да покоряваме и световните форуми и да завоюваме медали за България“, сподели той и продължи по отношение подготовката си и своята голяма мечта – златен медал от Олимпийски игри:

Подготовката не спира, много е усилена, даже в момента сме на лагер и се връщаме от лагер с националния отбор само за състезанието. Сега се връщаме обратно към подготовката, кипи, много усърдни тренировки наистина – трудим се и смятаме, че тази година ще можем да надградим поне едно, да не кажа две нива – така че, времето ще си покаже, а невъзнаграден труд няма. Надявам да се окичим в края на годината. Моята най-голяма мечта е да чуя химна на най-почетната стълбичка със златния медал на врата – на най-високия форум, а именно Олимпиада, дай Боже да се случи“.

Валя Демирева, която е част от най-силната ни женска щафета на 4х100 м, завършила четвърта на Световното първенство в Рим през 1987 и пета на Игрите в Сеул година по-късно, коментира и назначаването на Иван Колев за нов президент на Българската федерация по лека атлетика. „Това назначение, много сме доволни, аз съм доволна, че има промяна. Досегашният президент Добри Карамаринов си свърши много добре работата, но вече е на друго ниво – Европейската атлетика, и трябваше да дойде някой, който мисля, че много добре ще работим с него. Даже имахме в Габрово среща треньорите, които бяхме там в националния отбор с него. Мисля, че нещата ще бъдат добре за леката атлетика, ще има промяна“.

Тя е и твърдо „за“ участието на спортисти от Русия и Беларус в международни състезания и турнири. „Аз съм „за“, защото според мен спортът не трябва да се смесва с политиката. Самите спортисти нямат никаква вина и както моята дъщеря Мирела Демирева вика, „Малко е сложно“. Когато клекнат заедно на старта, да кажем украинците, руснаците и беларусите, знаете как е, хората как реагират някой път. Но аз съм „за“, твърдо „за““. Мутафов се присъедини към нея и сподели: „Абсолютно, да. Спортът не трябва да има граници, трябва всички да могат да участват и да покажат какво са изтренирали и за какво са работили“, обединиха се около това мнение организаторите на благотворителната инициатива в подкрепа на Баев.

Демирева бе запитана и за дъщеря си Мирела, която лекува тежка контузия тази година, но е мотивирана за силно представяне на Олимпиадата в Париж. „Естествено, тя се подготвя много усилено за Олимпиадата, много тежка година изкара – девет месеца лекува тежка контузия, но е още повече мотивирана. Знаете каква е нейната мечта, а именно да стане олимпийска шампионка“, завърши легендарната ни спринтьорка и треньорка в клуб „Athletic“. /БГНЕС