Слънчевото време препълни пешеходни зони и паркове в София

Въпреки новите ограничителни мерки, влезли в сила от днес, слънчевото време през последния уикенд на ноември изкара хиляди софиянци и гости на столицата на разходка. В следобедните часове пешеходната зона на бул. „Витоша“ и парка пред Националния дворец на културата бяха изпълнени с хора, видя екип на БГНЕС.

Разходката им обаче е на фона на затворените кафенета и ресторанти.

„Заболяването в момента се разпространява доста бързо, така че донякъде е адекватно да затворят повечето обекти, за да се намали разпространението. От друга страна е лошо за бизнесите. Много хора зависят от това нещо и в момента те реално нямат доходи. Надявам се да има финансиране за тях“ – смята Красимир Маринов, излязъл на разходка с приятелката си Александра, която е лекар и има преки наблюдения върху новите по-строги ограничения.

„Не мисля, че мерките са закъснели. По-скоро хората закъсняват да повярват в това, което се случва и да проявят самосъзнание. Виждам, че хората започват да гледат сериозно само тогава, когато ги касае тях. Преди това дори не обръщат внимание. На много хора не им прави впечатление, че персоналът в болниците изнемогват, че няма места“, споделя тя от своя страна.

Като медик разказва, че дори е малко изненадана от начина, по който хората спазват новите противоепидемични мерки. „Истината, че доста от хората проявяват самодисциплина и спазват мерките. Аз дори съм учудена от някои неща, наблюдавайки моето обкръжение. Има обаче и много хора, които все още не вярват, не са дисциплинирани“, смята още Александра Кючукова.

На обратното мнение е Марги Даракчиева, излязла да разходи кучето си. „Мерките трябваше да се предприемат доста по-рано. Не знам дали това няма да отключи нещо по-сериозно по празниците, предвид факта, че тогава евентуално пак ще отворят всичко“, смята младата жена. Според нея настоящият частичен локдаун все пак ще доведе до някакъв положителен резултат, макар и по-краткотраен. Наблюденията ѝ обаче показват, че хората не са достатъчно стриктни в спазването на ограниченията. /БГНЕС