Слагат специални гумени дюшеци на Световното по шорттрек в София

На Световното първенство в София ще се използва същата предпазна система, която е използвана на Зимната олимпиада в ПьонгЧанг.

Започна заледяването на столичната зала „Арена Армеец“ за Световното първенство по шорттрек за мъже и жени, което ще се проведе периода 8-10 март. На шампионата в София за първи път ще бъдат използвани специални преместваеми гумени дюшеци вместо традиционните предпазни огради, предаде репортер на БГНЕС.

Новата предпазна система беше представена от трикратната ни олимпийска медалистка Евгения Раданова заедно с представителя на фирмата, която осигурява предпазната система - Диего Катани. Дюшеците вече са били използвани на последната Олимпиада в Пьонгчанг и са доказали ефективността си.

„Можем да бъдем сигурни, че тази система е подходяща за всички спортове на лед, с изключение на хокея. Един дюшек е тежък около 60 килограма, приспособен е с допълнителен колан и устройства, които измерват напрежението. Преди всяко състезание се правят тестове, тъй като не трябва да бъдат много меки. Демонтажът отнема няколко часа", обясни Диего Катани.

Самата пързалка ще бъде покрита с над 5 сантиметра лед. За заледяването на залата Министерството на спорта е отделило 500 000 лева, а за цялото състезание над 1 млн. лева, каза Раданова. /БГНЕС