Скок в незаконния трафик на защитени животни в Европа

Леопард, лъв, дори африкански рис и десетки костенурки са били сред стотиците защитени видове, спасени от испанската полиция, която твърди, че ниските наказания са отчасти виновни за рязкото увеличаване на броя на животните, обект на трафик в страната.

Испания е входна врата за трафиканти от Латинска Америка, които извеждат животните от естествената им среда, за да ги продадат на богати колекционери във Франция, Белгия и Източна Европа.

Миналата година броят на защитените животни, трафикирани в Испания, се е увеличил с 55% в сравнение с 2021 г., но 677 животни и тропически дървета с улична стойност 600 000 евро са спасени от служители на специализирано звено на Гражданската гвардия.

Международната търговия с диви животни се оценява между 72 и 216 млрд. долара всяка година, според Световния фонд за дивата природа (WWF), според който тя е третата най-доходоносна в света след контрабандата на наркотици и търговията с оръжие.

"Всяка година милиони растения и животни са обект на трафик, за да се задоволи търсенето на разширяващия се пазар. Смята се, че до 18% от 31 745 вида гръбначни животни в света са застрашени, защото са хванати в капана на този пазар", заяви Лаура Морено от програмата за видовете на WWF, предадено от Евронюз.

"Поради геостратегическото си положение, културните и социално-икономическите си връзки със страните от Латинска Америка и Африка, Испания фигурира в повечето доклади като важна страна за влизане и транзит по маршрутите на незаконния трафик."

Испанските полицаи претърсват обявите в интернет, за да се опитат да открият трафикантите на животни. Неотдавна испанската Гражданска гвардия арестува 77 души, замесени в трафик на животни от Латинска Америка или опитващи се да ги транспортират в Испания, в рамките на операция с Интерпол и сили от Латинска Америка.

"Ниските наказания за тези престъпления от (месечни) глоби за шест месеца или две години са отчасти виновни за нарастването на броя на престъпленията", казва Карлос Толедано от специализираното звено Seprona, което се бори с трафикантите на животни.

Престъпниците са заплашени от затвор от шест месеца до две години или от глоби.

В Испания лишаването от свобода до две години за първо нарушение е условно, така че заловените почти винаги са глобявани. Те варират в зависимост от конкретния случай.

Бандите превозват диви птици, редки котки и костенурки от Южна Америка към Европа. След като пристигнат в Испания, други престъпни групи изпращат животните в други европейски страни, казва Толедано.

Чест обект на трафик са костенурки, игуани и змии, защото е по-лесно да се транспортират.

При една от акциите в Барселона са намерени 14 парчета слонова кост, а при друг случай полицията открива 44 парчета в аукционна къща, които са на стойност 20 000 евро. Сред конфискуваните от полицията предмети са и тропически дървета като махагон и американски кедър.

Властите са открили и големи котки като лъв, леопард и африкански рис, които сега живеят в убежище близо до Аликанте в Югоизточна Испания.

Един от най-тежките случаи в центъра е осеммесечен, напълно сляп облачен леопард. Служителите на центъра смятат, че той е загубил зрението си поради лошата диета, която са му давали собствениците му.

"Много е тъжно да видиш толкова младо животно с необратима слепота, но то се адаптира към новите си условия", казва Мигел Гарсия, гледач.

Толедано обясни, че "в някои случаи конфискуваните от нас видове не са били продавани. Те са били собственост на хора, но са нарушили законите за притежание на защитени видове. Стойността им може да варира от 100 евро за папагал до 4 000 и дори 8 000 евро. Това е черен пазар, така че не е лесно да се посочат стойности."

"Най-лошият случай, който съм виждал, е маймуна катерица, затворена в клетка."

Според него нивото на обществена осведоменост по проблема с не е високо.

В сряда в Испания влезе в сила нов Закон за защита на животните, който ще включва списък с животни, които не могат да бъдат класифицирани като домашни любимци.

Списъкът ще бъде изготвен от учени. В него няма да се забраняват кучетата, котките или хамстерите, но ще се поясни, че змии, лъвове или други животни не могат да бъдат отглеждани от съображения за безопасност, или защото могат да навредят на околната среда.

Марта Естебан, говорител на Фондацията за подпомагане на животните, заяви, че този списък ще помогне на защитените видове да не бъдат трафикирани в Испания.

"Испания е входна врата за нелегален трафик на животни, които се внасят от Америка или от Африка. Ето защо Испания е ключова страна в това отношение", каза тя.

"Онзи ден имаше случай с огромна колекция от препарирани животни. Също така се печелят много пари от контрабанда на малки змиорки."

Естебан добави: "Важно е да се увеличат наказанията за тези престъпления в името на животните, биоразнообразието, но също така и на общественото здраве и сигурност." /БГНЕС