Скок на производството в Китай: втората по големина икономика в света се връща към живот

Производствената активност в Китай се повиши до най-високите си стойности за повече от десетилетие през февруари, показват официалните данни, като фабриките започнаха да се връщат към нормалния си режим след години на смущения, причинени от Covid-19, съобщи АФП.

Втората по големина икономика в света се връща към живот след решението на Пекин от декември внезапно да прекрати строгите си здравни мерки, които налагаха строги забрани, ограничения за пътуване и масови тестове. Данните за февруари отразяват намаляването на броя на случаите след скока, започнал през декември, в съчетание с връщането на работа след празника Лунна нова година.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките в промишлеността (PMI) - ключов показател за производството в китайските заводи - възлиза на 52,6 през февруари в сравнение с 50,1 месец по-рано, съобщи Националното статистическо бюро (НСБ). Показателят, който е най-високият от 2012 г. насам, надхвърли очакванията, като анкетирани от Блумбърг анализатори прогнозираха много по-слабо увеличение до 50,6 пункта.

"След като ефектът от празниците и последиците от епидемията отшумяха, възстановяването на производството се ускори, а търсенето продължи да нараства", заяви статистикът от НСБ Джао Цинхе.

"Силният PMI потвърждава, че икономическото възстановяване е на прав път", съобщава и Pinpoint Asset Management, като добавя, че очаква по-нататъшно подобряване на макроданните през следващите няколко месеца. "Силното възстановяване на вътрешното търсене може да доведе до инфлационен натиск през следващите няколко месеца, но не очаквам това да бъде траен проблем", твърдят от там.

Заетостта е нараснала, натискът върху веригите за доставки е намалял, а сроковете за доставка са се подобрили за първи път от осем години. Връщането към по-нормална бизнес ситуация и очакваното нарастване на търсенето от страна на клиентите означава, че бизнес доверието за следващата година е на най-високото си ниво от 23 месеца насам.

Очаква се в неделя, когато в Пекин бъде открита годишната сесия на Националния народен конгрес (ННК), китайският парламент, да бъдат разкрити още данни за икономическото състояние на Китай. Премиерът Ли Къцян ще представи последния правителствен доклад за своя мандат. /БГНЕС