Схинас: Гърция може да играе ключова роля в областта на енергетиката и сигурността

Гърция може да играе роля в укрепването на сигурността на Европа и да действа като енергиен портал, който ще помогне за намаляване на зависимостта на континента от руския нефт и газ чрез развиващата се в страната инфраструктура за втечнен природен газ.

Маргаритис Схинас

Това заяви днес в Давос заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, съобщава „Катимерини”.

"Свидетели сме на период на големи тектонични геополитически промени", каза Схинас, като добави, че сега има "по-малко наивна, геополитическа Европа, която бавно, но сигурно все повече поема отговорност за сигурността, икономиката и устойчивостта".

"Тъй като инвестираме във възможността да се превърнем в основен геополитически фактор, Гърция има критични предимства, критични активи, които може да предостави", добави той относно ролята на Гърция в тази нова Европа, заявявайки, че "можем да бъдем основен енергиен център за Югоизточна Европа”.

Можем да бъдем подвижна платформа за втечнен природен газ, можем да бъдем ключов стратегически фактор от пристанището на Александруполис и залива Суда."

"Всичко това са активи, които нашата страна има и може да разгърне в полза на Европейския съюз, както и на нашите съюзници от НАТО и Запада", заключи той. /БГНЕС

Давос / Швейцария