Скандал в Германия заради офиса на Меркел

Девет души ще работят в кабинета на Ангела Меркел, след като тя напусне поста на германски канцлер. Финансирането ще бъде осигурено от неизползвани позиции в Министерството на отбраната, съобщава списание "Шпигел", позовавайки се на документ на финансовото министерство.

Ръководителят на службата и неговият заместник ще получават заплата от 10 400 евро. В офиса ще работят също така щатни стажанти, секретарка и шофьор.

Както се отбелязва в публикацията, финансирането на офисите на бивши канцлери и президенти на Германия вече е било критикувано многократно. През 2019 г. бюджетната комисия на Бундестага гласува за ограничаване на персонала на такива служби до пет длъжности, които се заплащат от държавния бюджет.

"Г-жа Меркел винаги се е представяла като скромен канцлер. Очевидно това вече е минало. Богатото оборудване на бъдещият й офис създава впечатлението, че тя иска да създаде офис в сянка на бъдещия канцлер. Очевидно сегашният министър на финансите (Олаф) Шолц е задлъжнял до уши към нея. Няма как по друг начин да се обясни свръхперсонала на офиса на Меркел", заяви говорителката на Лявата партия Гезине Льоч./БГНЕС