Сити удариха Челси, Вила изненадаха Юнайтед на „Олд Трафорд“

Манчестър Сити постигна ценен успех при визитата на Челси с минималното 1:0 в първа среща от шестия кръг на английската Висша лига.

Жезус донесе успеха на шампионите на "Стамфорд Бридж".

Шампионите владееха топката повече през първото полувреме на мача, като имаха добър шанс да открият резултата чрез Габриел Жезус, който спря с рамо топката, но изстрелът му с левия крак бе неточен. От другата страна, възпитаниците на Томас Тухел разчитаха на контраатаки и добра игра в защита – при една от контрите Ромелу Лукаку се размина с това да нанесе удар по посока вратата на Едерсон след центриране на Тимо Вернер.

След паузата „сините“ се пропукаха в 53-та минута, когато Жезус отправи изстрел към Едуар Менди, топката рикошира и излъга безпомощния сенегалски страж на домакините за 1:0. След това „гражданите“ на няколко пъти можеха да нанесат решителен втори удар, но с пропуски се отчетоха Джак Грийлиш и Жезус, като бразилецът бе разколебан от отличната намеса на голлинията на резервата Тиаго Силва. Челси вкара топката в мрежата на гостите чрез Лукаку, но голът бе правилно отменен заради засада при подаването към влезлия от пейката Кай Хаверц.

В крайна сметка, резултатът остана непроменен до края на мача и така Пеп Гуардиола взе реванш от Томас Тухел за предишните си несполуки срещу него след идването му начело на Челси, включително финала в Шампионска лига, загубен от „небесносините“ с 0:1. Това бе и първо поражение за лондочани от началото на кампанията, като двата състава вече имат по 13 точки. В следващия кръг Челси приема Саутхемптън, докато Сити имат ново тежко гостуване, този път на Ливърпул.

В другия мач от ранния съботен следобед в Премиършип, Астън Вила изненада Манчестър Юнайтед и спечели с 1:0 насред „Олд Трафорд“. Гостите имаха добри възможности да открият резултата преди почивката чрез Мат Таргет и Оли Уоткинс, но те се отчетоха с пропуски. От другата страна, „червените дяволи“ стигнаха само до един точен удар преди паузата, дело на Мейсън Грийнууд. Пол Погба пък се размина с гола след удар с глава при една отклонена топка от корнер.

След паузата драмата се разигра в заключителните мигове на двубоя. Първо, Кортни Хаус отбеляза с глава след ъглов удар, прострелвайки Давид де Хеа. Голът бе разглеждан от Системата за видеоповторение (ВАР) за засада на Уоткинс, който бе в близост до испанския страж, но технологията отчете, че нападателят на бирмингамци не е нарушил видимостта на Де Хеа и зачете попадението.

Фернандеш пропусна от бялата точка в 93-та минута.

В третата минута от добавеното време домакините получиха отлична възможност да възстановят равенството и да избегнат поражението, но Бруно Фернандеш се провали от бялата точка. Така, Юнайтед, подобно на Челси, усети горчивия вкус от загубата за първи път през кампанията във Висшата лига. Тимът остава с 13 точки, колкото имат Челси, Манчестър Сити и Ливърпул, който обаче по-късно гостува на новака Брентфорд. Астън Вила е седми с десет пункта. В следващия кръг Юнайтед приемат Евертън, докато Вила гостуват на Тотнъм. /БГНЕС