Сиркаров: Нужна е прозрачна бизнес среда, България може да е иновативен хъб

Положително съм изненадан от дискусиите в секторите „Икономика“ и „Енергетика“, които „Продължаваме промяната“ проведе с трите партии БСП, „Имат такъв народ“ и „Демократична България“.

Това заяви в интервю за БГНЕС Владимир Сиркаров, икономист от Съвет за икономически и публични политики (СИПП).

„Подобен подход е правилен, защото в дискусиите и публичното говорене за това, което партиите имат като визия и конкретни мерки, може да се получи консенсус и стабилно управление“, посочи икономистът.

В общи линии той вижда съвпадение в повечето генерални визии на четирите формации.

„Причината за това е, че те най-вече бяха доста общи. В тях става дума за концепции и визии, които всички ние искаме да се случат от години, като борбата с корупцията, намаляване на административната тежест, прозрачна бизнес среда, по-ефективен държавен сектор и разходване на ресурси и т.н. Надявам се в последващите комисии, когато темата е финанси и се разгледа дейността и функцията на министерството на финансите, да се влезе в по-голяма конкретика по какъв начин тези дългосрочни цели ще бъдат постигнати“, каза икономистът.

Според него в момента е нормално заявките да бъдат с голям ентусиазъм – нулева корупция до 4 години. „Това наистина звучи чудесно, всички се надяваме и стискаме палци, но в крайна сметка да вървим към подобряване, т.е. по-малко да е корупцията и да подобрим публичния сектор. За една-две години няма как да се случат някакви колосални промени. Оптимист съм, че с конструктивен диалог, подкрепен от дясна икономическа политика, по-малко вмешателство на държавата в икономиката ще вървим към прогрес. Стискаме палци тези визии, изказани от четирите политически партии да се случат на практика“, заяви Сиркаров.

По отношение на идеята на Кирил Петков България да се превърне във финансов център експертът е по-скоро скептичен. Според него за нашата страна може да се говори и мисли като иновативен хъб.

„За България може да се говори като място, където стартъп и IT компании могат да имат по-голямо присъствие в бъдеще. Това е напълно постижимо, защото у нас има много добри специалисти в области, като информационните технологии и математиката“, каза експертът на СИПП.

„Държавата трябва създаде прозрачна и коректна от гледна точка на администрацията обстановка и бизнес среда. А вече самият бизнес ще постигне резултатите. Държавата не трябва да пречи, а да помага с ефективна администрация. Бързо и качествено администриране и да не влиза в дейности, които са чисто икономически, защото частните субекти са по-ефективни и разпределят ресурсите по-добре“, подчерта Владимир Сиркаров. /БГНЕС