Сираков: Случаят с Диксън е приключен, Левски е далеч от фалит

"Левски финансово е най-кристално изрядният клуб в България. Фалитът вече е далеч", обяви собственикът на Левски Наско Сираков пред dsport, след като днес клубът подписа нов спонсорски договор с букмейкърска компания.

Сираков даде подробности относно сагата за смяна на собствеността на клуба с британския бизнесмен Джоузеф Диксън. На 24 май Сираков обяви, че Левски ще има нов собственик, но в началото на тази седмица той заяви, че преговорите с Диксън са прекратени. "Шест месеца се водят тези разговори и когато бяхме на финал, не приемам при положение, че сме изпратили договор с цифри, които са обсъждани с него, да започнем да си говорим през медиите. За мен това е несериозно, не се прави така. Единственото, което съм искал, е Левски да бъде максимално защитен като институция. Така че в медиите можеше да се коментира, когато всичко е завършено, той реши да постъпи по друг начин, но аз го приех повече като извиване на ръцете ми, за да подпиша може би друг тип договор и предпочетох да прекъсна. Стремял съм се и на моите адвокати съм им казал, както и на него, че единственото, което искам и държа, е Левски да бъде максимално защитен. Във финансовите параметри не сме имали различия, може би се е притеснил от това, че беше заложено в договора, ако не изпълнява инвестиционния план в първата година, да можем да го съдим като физическо лице, но това в разговори между адвокатите можеше да отпадне. На мен ми беше симпатичен, не мога да го нарека измамник. За мен случаят е приключен, ако Джоузеф промени мнението си, да заповяда да ми звънне. Да, сигурно избързах, но аз смятам, че наистина това беше бъдещето на клуба, да влезе в съвсем друга орбита и клубът да се изстреля на съвсем друго ниво, така че от тази гледна точка аз не съжалявам. Ние сме направили оценка по международен стандарт, лицензирана фирма, на материалните активи. Това е валидно пред всяка една финансова институция в целия свят. Мисля, като документация и като запознаване с цялостното състояние на клуба, беше му представено на Джоузеф по най-коректния и най-честен начин", обясни Сираков.

Наско Сираков

"Огромно благодаря на ПалмсБет, защото те бяха първите, които още миналата година подадоха ръка на Левски в най-трудния момент. Декември месец разширихме доста сътрудничеството, аз мисля, че и те са доста доволни от съвместната ни работа. Сега пристъпваме към разширяване на партньорството ни. Благодарение на този договор още в понеделник ще извикам братя Цоневи и Краев и ще продължим техните договори да бъдат футболисти на Левски. Благодаря на всички момчета, даже и на тези, които си тръгнаха, защото те изкараха най-тежкия период в клуба. На тези, които останаха и тренират в момента, на всички треньори, на цялата администрация, шапки долу пред тях, защото те се научиха да работят без заплащане. Надяваме се, че този период ще бъде зад гърба ни и малко по малко ще излезем от този водовъртеж, в който Левски беше попаднал в последните години", коментира Сираков обновеното партньорство с букмейкърската къща.

"Миналата година ситуацията беше значително по-тежка финансово, отколкото е сега. Старите задължения към персонала и футболисти са значително по-малко от това, което заварихме миналата година. Мога да гарантирам, че Левски не само ще започне това първенство, но и ще го завърши. Можем значително по-спокойно да гледаме в бъдещето. При всички положения трябва да бъдем разумни. Тук е моментът да призова нашите привърженици, цяла година повтарям и бях много нападан за това, че сме спрели дарителската кампания. Аз лично смятам, че за клуб от ранга на Левски, първо е невъзможно и второ в ситуацията, в което е целият свят, един такъв клуб не може да се издържа от дарения и не е това пътят, но сега бих ги призовал, който обича Левски, да възобнови кампанията, най-вече за членските карти и абонаментните, защото от това до голяма степен зависи как ще изглежда отборът през следващия сезон", каза още Сираков.

Собственикът на Левски коментира зимната селекция на "сините", която бе критикувана от феновете. "Ако не бяхме направили тази селекция, ние щяхме да имаме проблеми с оцеляването, на базата на много контузии на водещи футболисти. Ако някой си мисли, че са похарчени милиони за тези футболисти, жестоко се лъже. Понеже имаше приказки и за комисионните, които са платени, ако извадя през последните десет години какви пари са платени за комисионни в този клуб, на хората ще им настръхнат косите - в един случай става въпрос за 730 хиляди евро комисионна за двама футболисти и Павел Колев се е борил като лъв, за да я намали наполовина тази цифра".

"Наско Сираков не е безгрешен. Има много неща, които можех да направя по-добре и много неща, които не свърших. В един момент съжалявах (б.ред. че се е заел с Левски), не за друго, а защото изживявам прекалено тежко нещата и почвам да закъсвам здравословно. Всеки, който иска да помага на Левски, винаги е добре дошъл. Поемам ангажимент, че всяка седмица ще казвам по нещо", допълни той.

Относно селекцията и треньорския пост, Сираков заяви: "Засега Живко остава, с Мъри сме говорили няколко пъти последните месеци, бяхме се разбрали за всичко, за условия, за селекция, ако се беше случило това с Джоузеф Диксън. Нормално нещо, което го вълнува, е някаква финансова рамка, която да е сигурна и да не се получава това, което се случи тази година, футболистите цяла есен да играят, без да получат нито една стотинка, след това им бе изплатено всичко на Нова година и след това през пролетта отново играха без пари. Ако Левски може да си позволи да вземе Мъри Стоилов, аз ще съм първият, който ще го покани".

"Трябват ни защитници, най-вече там имаме нужда от 3-4 футболисти. Ако не за първите един-два кръга, ще намерим. При това ръководство точно преди 17 години аз и Мъри Стоилов взехме Ники Михайлов, преди да навърши 16 години, когато имахме Митко Иванков и Гошо Петков в Левски. През следващата година, преди мача с Оксер, когато Иванков беше продаден, а Петков се контузи, ние казахме, че имаме Ники Михайлов и той се справи повече от добре. Миналата година Ники Михайлов беше на футболните гробища, той не беше броен за жив от предишното ръководство, тренираше само за здраве и беше 127 килограма. Бях му поставил условие да свали под 100 килограма, той най-малко стигна до 107-8 килограма. Ако той беше малко показал желанието, което има Валери Божинов, да се бори, да се върне в някакво нормално физическо състояние, защото той безспорно е най-добрият вратар в България, той нямаше да има проблем".

"Валери Божинов ми е на сърцето на мен, защото е фантастично момче, безкрайно обича Левски, аз безкрайно съм му благодарен за нещата, които свърши през тази изключително тежка година в съблекалнята, но той трябва един път завинаги да си даде сметка докъде му стигат възможностите вече като футболист. Според мен той може да бъде много полезен за Левски на друга позиция", заяви Сираков. /БГНЕС