Симеон Колев: След всеки избор се събуждаме с лек махмурлук

"Статичността е кофти", казва радиоводещият Симеон Колев, който България добре познава от сутрешното шоу „Стартер“ по БГ Радио. Блок, който води над 20 години с Богдана Трифонова.

Според Симо драмата в България е ненужно дебело подчертана и затова дава на аудиторията нова доза стартер, този път – за четене.

С новата си книга "Наръчник за употреба и експлоатация на мъжа" – част 2, авторът представя мотивационно четиво, забавни истории от ежедневието, такива провокиращи разговори и теми, които често карат хората да подскачат като „ощипани госпожици“.

Книгата ще бъде представена на 4 октомври в арт-хъба на столицата "Топлоцентрала", а преди това Симеон Колев гостува в БГНЕС.

95% от "Наръчник за употреба и експлоатация на мъжа" – част 2 е препоръчително четиво за дами от 25 до 55 години. „Това е книга за нещата от живота, за нещата, които се случват на всеки един от нас. Без никаква мелодрама“, сподели радиоводещият и добави: „Човек може да гледа по-ведро на нещата, както съм се опитал да направя в тази книга“.

"Какъв мъж е мъжът мечта"

„Мъжът мечта е лоялен, възпитан, чистоплътен – във всяко отношение. Човек, който държи на думата си, умерен и консервативен – точно, колкото трябва и когато трябва, както и разкрепостен до крайност, когато трябва. Тоест, не човек в черупка“, сподели радиоводещият.

За Симеон Колев мъж, който мрънка, е антимъж. А мъжът мечта е инициативен мъж.

„Един мъж, който просто си седи и гледа в една точка е загуба за вселената. Статичността е кофти. Един мъж не трябва да е статичен“, категоричен е той.

"Ако всички давахме от себе си по един процент повече"

„В момента, в който един човек започне да брои какво е направил – без значение дали работи, прави супа или гледа семейство, той се е превърнал в един обикновен житейски счетоводител. Ние не искаме да се обикаляме с обикновени житейски счетоводители. Никога не трябва да се замисляш какво трябва да направиш – трябва да направиш това, което се налага, докогато се налага и 5 минути след това“, смята Симо.

„Да, в част от природата ни е заложено да сме мързеливи, да отлагаме, да претупваме нещата“, признава Колев и бърза да добави: „но генерално не трябва да бъдем такива хора“.

На въпроса какво го мотивира, с чувство за хумор отговаря: дълбоки комплекси и его. Според Симо някъде дълбоко в народопсихологията на българина се е закотвила концепцията „да не се изложим пред чужденците“.

„Тоест, ние не си правим нещата хубаво за нас, а за пред някой. Другото е „хубаво, ама българско“ и третото: „искахме да стане по-добре, но стана както винаги“. Аз искам да става по-добре, дори да е с 1% или с 5%, трябва да стане по-добре. И между нас е пълно с такива примери, просто трябва да имаме очи за тях“.

„Не казвай „нищо ми няма“. Никога“

„Като кажеш, че нещо ти има, сякаш натоварваш този отсреща да те пита какво ти е, да се чувства в невъзможност да ти помогне. Аз се познавам най-добре и знам какво да направя и кога да го направя, освен това не обичам да тежа. Но като цяло човек не трябва да изпада в моята крайност. Трябва да си е умерен киселяк! Да може да каже: „Днес не ми е ден, ама вдругиден ще се оправя“.

Премиера по време на предизборна кампания

Пълен мандат общински съветник от ГЕРБ-СДС, авторът на "Наръчник за употреба и експлоатация на мъжа" – част 2 избира първите дни от кампанията за премиера на книгата. Неизменно това е повод и да сподели каква е София в неговите очи сега и каква иска да бъде в бъдеще.

„Във всички случаи, София след това управление, ще бъде град, който ще се надгражда. Ние не сме древните, които идват, разсипват всичко, което заварят и започват наново. Това се е правило преди две-три хиляди години. По-добре да направиш нещо по-добре от това, което си заварил, отколкото да си изхабиш времето да разрушиш това, което си заварил. Градът във всички случаи в момента изглежда по-добре, отколкото е изглеждал преди 5 или преди 15 години. Това е обективно, а и всеки един чужденец го казва“, убеден е Колев.

Според него най-правилната преценка за това дали един град е хубав, е дали хората идват в него. София може и никога да не изглежда като Берлин, но пък винаги ще сме един секси източноевропейски град.

„Аз не съм идиот, аз всеки ден ходя по улиците на този град и виждам всичко, което на този град не му е като хората. Много неща не са му като хората, но те стават по-малко, отколкото бяха“, добави Симеон и подчерта: „София е бърз и шумен град, има много дефицити, но заедно с това има и много неща, които са направени“.

Най-глупавото е разделението

„След всеки един избор, който правим, се събуждаме с малко махмурлук. Тези, които са били ентусиазирани за резултатите от изборите, другите с малко разочарование, защото не са получили това, което са очаквали. Но ние се събуждаме и в двата случая и продължаваме да живеем заедно. Продължаваме да работим заедно“, коментира Симо Колев.

Като човек силно интересуващ се от историята, веднага се сеща и за историческо събитие, с което да подплати думите си. Битката за независимост на САЩ от Великобритания и тактиката на станалия в последствие първи американски президент Джордж Вашингтон: „Британците са били техният най-голям враг, имало е моменти, в които битката е можела да бъде ужасяващо кръвопролитна, не просто битка, а клане. Вашингтон го е спестявал и е казвал: ние с тези хора утре ще работим, ще търгуваме, защото имаме един език, имаме общ корен и това, което ни събира е много повече от това, което ни дели“.

В унисон с родната действителност и политическа обстановка, Колев е категоричен: „Ние имаме общ корен и това, което ни събира винаги е много повече от това, което ни дели“.

На въпрос дали одобрява издигането на журналиста Антон Хекимян за кандидат за кмет на София на ГЕРБ-СДС, Колев казва: „Хекимян ще се справи“.

„Бях изненадан от неговия избор, ако аз трябваше да избирам, това нямаше да бъде моят първи избор, но аз не избирам. Истината е, че Антон е разпознавам, амбициозен е и може да изпълнява задачи, които си поставя. Той е работоспособен, ентусиазиран е, за него е важно да се докаже, защото това не е неговата среда. Има екип, който знае как се работи в града, знае проблемите на града толкова, колкото дори гражданите не ги виждат. Така, че ще се справи. Хекимян е добър избор“, заключи най-добрият радиоводещ сред писателите в СОС. /БГНЕС


Част от изведените подзаглавия в текста са заимствани от книгата на Симеон Колев.