Силно земетресение в Мексико на годишнината от два опустошителни труса

Мощно земетресение разтърси Западно Мексико, като причини смъртта на най-малко един човек. Предизвика паника на стотици километри от Мексико сити в деня на годишнината от два опустошителни труса.

Земетресението с магнитуд 7,7, според данни на Националната сеизмологична агенция, разтърси сгради и накара хората да излязат по улиците на столицата.

"Мислех, че ще получа инфаркт!" - каза Габриела Рамирес, 58-годишна жителка на Мексико сити.

"Този район е много уязвим, защото много сгради, които бяха повредени при земетресението през 2017 г., не са ремонтирани, така че е още по-лошо“, добави тя.

Един човек е загинал от падащи отломки в търговски център в Мансанильо в западния щат Колима, съобщи президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор в Twitter.

По думите му не се смята, че има сериозни щети в Мексико сити.

По данни на сеизмолозите епицентърът се е намирал в близост до тихоокеанското крайбрежие, на около 400 км западно от столицата и на 59 км южно от Коалкоман в щата Мичоакан.

Дълбочината е оценена на 15 километра.

"Това е ужасяващо съвпадение! Защо отново днес?" Лаура Ресендиз, 73-годишна, заяви пред сградата, в която живее в Мексико сити.

Това е третото регистрирано силно земетресение в латиноамериканската държава на 19 септември.

Но според националната сеизмологична агенция моментът е само съвпадение.

"Няма научна причина, която да го обясни", добави тя, оставяйки някои жители да търсят други отговори.

"Това е много голямо съвпадение! Не изключвам, че може да е знак от Бога", каза Федерико Гарсия, 57 г.

Алармите за земетресение в Мексико Сити се включиха по-малко от час, след като в столицата се проведоха учения за извънредни ситуации като част от събитията, посветени на бедствията от 1985 г. и 2017 г.

Мексико се намира в най-сеизмично и вулканично активната зона в света, известна като Огнения пръстен, където Тихоокеанската плоча се среща с околните тектонски плочи.

На 19 септември 1985 г. при земетресение с магнитуд 8,1 по Рихтер в Мексико сити загиват повече от 10 000 души и са разрушени стотици сгради.

На годишнината от това земетресение през 2017 г. при трус с магнитуд 7,1 загиват около 370 души, главно в столицата.

Столицата, която заедно с околните градски райони е дом на над 20 млн. души, разполага със система за ранно предупреждение, която има за цел да даде на жителите достатъчно време да евакуират сградите. /БГНЕС, АФП

Мексико Сити / Мексико