Силно земетресение на Филипините, най-малко един е загинал

Най-малко един човек е загинал в мощното земетресение, разтърсило Филипините снощи.

25-годишен строителен работник в Ла Тринидад, столицата на провинция Бенгет, която няма излаз на море, е загинал при срутването на триетажната сграда, на която е работил, съобщиха от полицията. Седем други работници са избягали невредими.

Няколко ранени в Бенгет обаче са откарани в болница, съобщи за АФП началникът на полицията майор Назарено Емия.

"Някои от сградите тук имат пукнатини. Прекъснато е електрозахранването, както и интернетът", добави той.

Конгресменът Чинг Бернос, който представлява самотния район Абра, заяви, че земетресението "е причинило щети на много домакинства и заведения", но не даде подробности.

Видеоматериали, публикувани във Facebook, показват как камбанарията "Бантай" в популярната туристическа дестинация частично се руши.

"Не можем да изключим възможността за още едно силно земетресение", заяви Ренато Солидум, директор на Филипинския институт по вулканология и сеизмология.

Очаква се президентът Фердинанд Маркос младши, чиято семейна крепост се намира в северната част на страната, да посети засегнатия регион веднага щом стане безопасно, заяви прессекретарят му Трикси Круз-Ангелес.

Има съобщения за свлачища в някои райони. Говорителят на Националната агенция по бедствията Марк Тимбал заяви, че са в ход операции по разчистване на пътища.

БГНЕС припомня, че мощно земетресение с магнитуд 7,1 по скалата на Рихтер разтърси северната част на Филипините.

Плиткият, но мощен трус е засегнал планинската и слабо населена провинция Абра на главния остров Лусон в 8:43 ч. (00:43 Гринуичко време) и местната сеизмологична агенция предупреди, че се очаква докладване на големи щети. Плитките земетресения обикновено причиняват повече щети, отколкото дълбоките.

Епицентърът е на 11 км югоизточно от Долорес, Филипините, а огнището е на дълбочина 10 км.

В социалните мрежи са публикувани снимки на срутени къщи, паднали дървета и разрушени пътища в различни райони на провинция Абра.

В Долорес, който е усетил пълната сила на труса, ужасени хора са избягали от сградите си, а прозорците на местния пазар са се изпочупили, съобщи за АФП майорът от полицията Едуин Серджо.

"Земетресението беше много силно", каза Серджо, като добави, че в сградата на полицейския участък е имало малки пукнатини.

Видеоклип, публикуван във Facebook и видян от АФП, показва пукнатини по асфалтовия път и земята в близкия град Бенгет.

Филипините редовно са разтърсвани от земетресения поради местоположението си в Тихоокеанския "огнен пръстен" - дъга на интензивна сеизмична активност, която се простира от Япония през Югоизточна Азия и през Тихоокеанския басейн.

Земетресението е най-силното, регистрирано във Филипините от години. /БГНЕС

Бенгет / Филипини