Силите на КФОР разпръснаха протестиращите в Северно Косово

Напрежението между протестиращите косовски сърби и силите на КФОР нараства през последните часове, съобщиха местните медии.


Водените от НАТО миротворци от мисията КФОР първоначално се опитаха да отделят протестиращите сърби от полицията, но ситуацията ескалира и по-късно започнаха да разпръскват тълпата, използвайки щитове и палки.

Няколко от протестиращи отговориха, като хвърляха камъни, бутилки и коктейли "Молотов" по войниците, но бързо бяха отблъснати на няколкостотин метра от сградата на община Звечан, предаде АФП.

Съобщава се за ранени и от двете страни, а протестиращите обявиха, че ще се събират всеки ден, докато служителите на реда от косовската полиция не напуснат сградата.

Два журналистически екипа от Прищина събщиха, че протестиращите са нарязали гумите на автомобилите им и са ги напръскали със спрей, а местната асоциация на журналистите призова органите на реда да осигурят безопасна работна среда.

По-рано от КФОР призоваха Белград и Прищина да започнат диалог, ръководен от Европейския съюз, за намаляване на напрежението.

"Призоваваме всички страни да се въздържат от действия, които биха могли да разпалят напрежението или да доведат до ескалация", се казва в изявлението.

Руският външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в Кения, също взе отношение по темата, като заяви, че "сърбите се борят за правата си в Северно Косово".

"Голяма експлозия се очертава в сърцето на Европа, където през 1999 г. НАТО извърши агресия срещу Югославия", каза Лавров, визирайки интервенцията на НАТО срещу Белград през 1999 г., която на практика сложи край на войната между сръбските сили и етническите албанци. /БГНЕС