Си: Китайското икономическо възстановяване е все още в критичен етап

Президентът Си Дзинпин заяви, че икономическото възстановяване на Китай се намира на "критичен етап", заради слабата вътрешна активност и проблемите в сектора на недвижимите имоти забавят възстановяването след пандемията от Ковид, предаде АФП.


"Понастоящем икономическото възстановяване на страната все още се намира в критичен етап", съобщи китайският лидер.

Си призова за мерки за стимулиране на икономиката, като заяви, че ситуацията на развитие, пред която е изправена страната, е сложна, като се увеличават неблагоприятните фактори в международната политическа и икономическа среда.

"Необходимо е да се съсредоточим върху ускоряването на изграждането на модерна индустриална система, да разширим вътрешното търсене и да предотвратим и обезвредим рисковете", каза Си.

Си наблегна на необходимостта да се укрепи "самостоятелността" в ключови сектори на науката и технологиите и да се "ускори изграждането на нова схема на развитие".

През третото тримесечие втората по големина икономика в света отбеляза умерен ръст от 4,9%, което е малко по-малко от целта на Пекин от 5% и е едно от най-ниските нива от години насам.

Длъжностните лица се борят да поддържат възстановяването от последиците от пандемията от Ковид, дори след премахването на драконовските мерки за ограничаване в края на 2022 г. /БГНЕС