Швейцарски медии: Патриарх Кирил е работил за КГБ през 70-те години

„Le Matin Dimanche“ и „Sonntagszeitung“, две швейцарски издания, съобщават, че според полицейски данни, главата на Руската православна църква, патриарх Кирил, е бил член на КГБ. Двете медии са успели да направят справка в досиетата на швейцарските федерални архиви, съобщава Евронюз.

В началото на 70-те години на миналия век патриархът, който пламенно подкрепя руската инвазия в Украйна, е живял в Женева и официално е представлявал Москва в Световния съвет на църквите (ССЦ). Мисията на Кирил е била да влияе и върху този съвет, който през 70-те и 80-те години е бил инфилтриран от КГБ. Целта на Съветския съюз е била да накара женевската институция да осъди Съединените щати и техните съюзници и да смекчи критиките си за липсата на религиозна свобода в СССР, отбелязват вестниците. Подчертава се също, че Руската църква "отказва да коментира шпионската дейност на Кирил в Женева".

От своя страна Световният съвет на църквите заяви, че не разполага с "никаква информация" по темата. „Le Matin Dimanche“ интервюира племенника на патриарха, Михаил Гундяев, който го наследи като представител на Московската патриаршия в Женева. Той обаче казва, че чичо му "не е бил агент, макар и да е бил обект на "строг контрол" от страна на КГБ. И това не е "повлияло на искреността на неговия ангажимент към икуменическата работа с други църкви", казва той пред вестника.

Изданието съобщава също, че патриарх Кирил особено много обича Швейцария.

"Той е посещавал Швейцария поне 43 пъти", пише „Le Matin Dimanche“ и добавя, че "в допълнение към страстта му към карането на ски - през 2007 г. той си чупи крака на швейцарска писта - религиозната дипломация, шпионажът и финансовите въпроси постоянно връщат Кирил в Алпите или на брега на Женевското езеро.

"Изпитвам специални чувства към вашата страна. От всички страни в света тя е може би тази, която съм посещавал най-често", обясни патриархът през 2019 г., когато прие в Москва председателя на Държавния съвет на Швейцария Жан-Рене Фурние. /БГНЕС