Швейцарка детронира Годжа за олимпийска титла в спускането

Корин Сутер триумфира с олимпийското злато в дисциплината спускане за жени на Зимните игри в Пекин.

Швейцарката направи страхотно каране и остави на второто място шампионката от Игрите в Пьонг Чанг и гореща фаворитка за защита на титлата София Годжа. Италианката се поздрави със среброто, оставайки на +0.16 сек от Сутер. С бронза ликува друга представителка на Италия – Надя Делаго, останала на +0.57 сек от победителката.

Корин Сутер.

Топ 10 допълниха още германката Кира Вайдъл, италианката Елена Куртони, швейцарката Йоана Хелен, австрийките Корнелия Хютер и Мирям Пухнер, канадката Мари-Мишел Ганьон и французойката Лора Гош. Лидерката в генералното класиране за Големия кристален глобус Микаела Шифрин от САЩ, която отпадна в първите маншове на гигантския слалом и слалома, и остана девета в Супер-Г, се нареди на 18-а позиция в крайното подреждане на днешното състезание. Сребърната медалистка в дисциплината от Пьонг Чанг – Ранхилд Мовинкел от Норвегия, остана 14-а. Пет състезателки не успяха да финишират.

За Сутер това бе първо олимпийско злато в кариерата, като тя завърши на шесто място в спускането преди четири години. Швейцарката подкрепи силното си представяне в дисциплината, прибавяйки и към световната си титла в Кортина д‘Ампецо миналата година. За Швейцария това бе пето злато в китайската столица, като страната има и пет бронзови отличия.

За дамите предстои алпийска комбинация в четвъртък, 17 февруари, като спускането започва в 04:30 часа българско време, а слаломът е насрочен за 08:00 часа. /БГНЕС