Швейцария се присъедини към санкциите срещу Русия

Войната на Русия в Украйна е водена от "опустошителна лудост" и Швейцария е готова да плати цената за защитата на свободата и демокрацията, каза в събота швейцарският президент Игнацио Касис.

Швейцария реши да наложи същите санкции на Русия като Европейския съюз, но Касис настоя, че неутралитетът на Швейцария не е заложен на карта. Той обаче каза, че Швейцария не може просто да стои настрана в "конфронтацията между демокрация и варварство" и е готова да понесе икономически удар.

"На 24 февруари лицето на света се промени, и то не по добър начин. Трябва смело и неуморно да защитаваме свободата и демокрацията. Това има цена. Цена, която Швейцария е готова да поеме", пише той във вестник Le Temps . "Тази война е водена от опустошителна лудост, която разбива всички принципи и ценности на нашата цивилизация".

Въпреки засега да не става дума за икономическа криза или спад, той каза, че конфликтът ще окаже влияние върху швейцарската икономика. По думите му, страната ще трябва да се справи с "устойчивата и значителна инфлация и нарастващите цени на енергията", докато валутата на швейцарския франк ще остане сигурно убежище, което ще удари износа. „Няма решение, което с махане на магическа пръчка да спаси Швейцария от последствията, произтичащи от настоящата ситуация“, добави той.

Касис каза още, че Швейцария няма да изпрати военна подкрепа на Украйна, но неутралитетът не може да означава безразличие. „Швейцария не може да толерира тази война, без да реагира. Русия масово наруши забраната за използване на сила, принцип, закотвен в международното право. Като остане бездействаща, Швейцария щеше да играе играта на агресора“, смята президентът. /БГНЕС, АФП