Швейцария може да се присъедини към плана на ЕС за намаляване на потреблението на газ

Швейцария може да предотврати недостига на енергия, като се присъедини към плана на Европейския съюз за намаляване на потреблението на газ с 15% тази зима. Това заяви министърът на енергетиката Симонета Сомаруга, пише Ройтерс.

„Ситуацията е сериозна“, каза Сомаруга и добави, че призивът на швейцарската електрическа комисия към домакинствата да се запасят със свещи в случай на прекъсване на тока тази зима е „аларма за всички“.

В края на юни швейцарското правителство очерта планове за справяне с евентуален недостиг на природен газ тази зима и каза, че може да прибегне до режим на тока, ако другите мерки се окажат недостатъчни.

Швейцария е без излаз на море и получава газ през съседните държави от ЕС. Газът представлява около 15% от общото потребление на енергия в страната. Според правителството около 42% от газа се използва за битово отопление, а останалата част се използва в промишлеността, услугите и транспорта.

Попитан дали Швейцария трябва да спазва споразумение на ЕС, изискващо от всички страни в съюза доброволно да намалят потреблението си на газ с 15% тази зима, Сомаруга отговори: „Със сигурност има смисъл. Федералният съвет ще реши“.

В края на юли ЕС прие извънреден план за справяне с енергийната криза, причинена от войната на Русия срещу Украйна, който предвижда страните-членки доброволно да намалят потреблението си на природен газ с 15% за държава./БГНЕС