Швьонтек разби Осака за титлата в Маями

Ига Швьонтек триумфира с титлата на силния тенис турнир от WTA 1000 в Маями, след като надигра категорично Наоми Осака с 6-4, 6-0 във финала на надпреварата за точно един час и 20 минути игра.

Наоми Осака (л) и Ига Швьонтек (д).

Сблъсъкът за титлата започна с две възможности за пробив пред полякинята, които японката успя да отрази. Осака обаче се пропука в петия гейм на откриващата част и допусна брейк, който така и не съумя да върне до края на сета. Втората част бе наказателна акция на намиращата се в страхотна форма Швьонтек, която върза „геврек“ на съперничката, за да се поздрави с крайния успех. Тя загуби само шест точки на първи сервис и седем на втори, като не се наложи да спасява нито една възможност за пробив пред Осака.

За полската тенисистка, която от понеделник ще бъде официално номер 1 при дамите след изненадващото отказване на Ашли Барти от тениса, това бе 17-а поредна победа в Тура и трета последователна титла от категория 1000 при жените след тези в Катар и Индиан Уелс. Бившата шампионка на Ролан Гарос има вече шест титли в кариерата си и напълно заслужено ще се качи на върха в женския тенис на 20-годишна възраст. Четирикратната победителка в турнирите от Шлема остава със седем титли в колекцията си.

В неделя от 20:00 часа българско време започва и финалът при мъжете в Маями, който ще противопостави дебютантите на такава фаза от сериите Мастърс 1000 Карлос Алкарас и Каспер Рууд. /БГНЕС