Швьонтек и Колинс е вторият полуфинал при дамите в Мелбърн

Ига Швьонтек се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като обърна Кая Канепи след 4-6, 7-6 (2), 6-3 за малко над три часа игра.

36-годишната естонка стигна първа до пробив в седмия гейм на откриващия сет. Швьонтек направи всички по силите си, за да върне брейка до края на частта, отразявайки цели девет сетбола за съперничката, но в крайна сметка се пропука при десетия шанс и така Канепи поведе в резултата. Втората част започна с пробив за естонката, но шампионката от Ролан Гарос 2020 влезе в серия от четири поредни гейма. Канепи обаче отвърна на предизвикателството, връщайки пробива и стигайки до 4-4. Съдбата на втория сет бе решена в тайбрек, в който Швьонтек бе убедителна и спечели със 7-2 точки.

Ига Швьонтек.

Решителният трети сет започна с пробив за полякинята, който обаче бе върнат в четвъртия гейм. Швьонтек направи нова два и сервираше за победата при 5-2, но Канепи проби и се върна в срещата. За повече обаче тя нямаше сили и така седмата в схемата ще играе за първи път на полуфинал в Мелбърн и за втори след Ролан Гарос 2020. Швьонтек спечели 68% от точките на първи сервис, а разликата дойде от единия пробив в повече на нейна сметка. И двете завършиха с по-малко уинъри отколкото непредизвикани грешки – Швьонтек приключи с 31 уинъра и 50 непредизвикани, докато Канепи се отчете с 35/62. Естонката се провали и в седмия си четвъртфинал на турнир от Големия шлем.

В спор за място на финала Швьонтек ще играе с американката Даниел Колинс, която по-рано сложи край на приказката за французойката Ализе Корне. Колинс извоюва мястото си сред последната четворка на Откритото първенство на Австралия по тенис в сряда, за да изравни постижението си от 2019 г. и да разбие мечтата на френската ветеранка Ализе Корне да стигне до първи полуфинал в турнир от Големия шлем. Американската 27-а ракета премина през напрегнат сблъсък със 7-5, 6-1 при знойни температури на "Род Лейвър Арена", доказвайки възстановяването си след операция миналата година.

Даниел Колинс.

Поражението беше горчиво за Корне, която беше на първия си четвъртфинал на турнир от Големия шлем след 17 години опити, но не успя да направи следващата крачка. "Чувството е невероятно, особено след някои здравословни проблеми, които имах", каза 28-годишната Колинс. "Възможността да се върна на това ниво и да се състезавам по начина, по който се състезавах, и да бъда физически толкова добра, колкото съм била, е много удовлетворяваща. Особено щастлива бях да играя срещу момичетата, срещу които играх през последните няколко мача - наистина добри състезателки и страхотни атлетки", заяви още тя.

Колинс, страхотна колежанка, която стана професионалистка едва на 22 години, е в прекрасна форма след операцията за лечение на ендометриоза през април миналата година, след което разкъса корема си на Ролан Гарос. Тя се завърна, за да спечели дебютните си титли от WTA в Сан Хосе и Палермо, а сега изравни постижението си от 2019 г. в Мелбърн Парк, когато за първи път стигна до полуфинал в турнир от Шлема. От дебюта си през 2011 г. Колинс никога не е заемала по-високо от 23-то място в света, но ако достигне до финала в Мелбърн, може да влезе в топ 10. В полуфинала в горната половина една срещу друга ще се изправят световната номер 1 и представителка на домакините Ашли Барти и друга американка – Мадисън Кийс. /БГНЕС