Шон Уайт остана без олимпийски медал в последния старт в кариерата си

Емоционален Шон Уайт заяви, че „няма агония, само щастие“, след като легендата в сноуборда се размина с медалите на Зимните олимпийски игри в Пекин в последното състезание в професионалната си кариера.

Трикратният олимпийски шампион не скри емоциите си.

Трикратният олимпийски първенец от САЩ остана четвърти в мъжкия халфпайп, падайки на третия си и последен опит. Но 35-годишният състезател сподели, че е „във възторг“ от това, което е постигнал в спорта и горд „да го остави на следващото поколение от състезатели, включително новия олимпийски шампион Аюму Хирано от Япония. „Всички ме питаха какво е наследството ми в спорта и аз им отвръщах „наблюдавате го"", каза емоционалният Уайт, който трудно сдържаше сълзите си пред журналистите. „Тези по-млади сноубордисти бяха непрекъснато по петите ми и да ги видя как ме задминават е това, което винаги съм искал“.

Уайт е лицето на сноуборда откакто изгря на олимпийската сцена като 19-годишен на Игрите в Торино. Той спечели в халфпайпа през 2006 и 2010, преди да се провали в опита за медал на Олимпиадата в Сочи през 2014. Но американецът си върна короната в Пьонг Чанг четири години по-късно с драматично последно каране, което определи като „представяне за наследството ми“. Уайт се намираше на четвърто място преди последните опити и страхотно представяне щеше да го качи на почетната стълбичка пред швейцареца Ян Шерер. Той добави, че е „толкова облекчен“ да бъде освободен от „стреса“ на състезанията и намекна, че все още има иска да има роля в спорта. „Не искам да побеждавам вече тези момчета – искам да ги спонсорирам. Не да подписвам договори с тях или нещо подобно, но да подпомогна техните кариери, да им помогна с опита си и това, което съм научил през годините“, сподели още Уайт.

23-годишният Хирано ликува със златото, след като оставаше неизменно втори в дисциплината в Сочи и Пьонг Чанг. С 96.00 точки японецът остави втори и трети съответно Скоти Джеймс от Австралия и Ян Шерер от Швейцария. /БГНЕС