Шолц: Путин е отслабен от бунта на Вагнер

Руският президент Владимир Путин е бил "отслабен" от бунта на група "Вагнер", но крайните последици от бунта остават неясни, заяви германският канцлер Олаф Шолц пред телевизия ARD.


Метежът през уикенда, който завърши, когато лидерът на "Вагнер" Евгений Пригожин отмени похода на войските си към Москва, предизвика въпроси относно властта на Путин, докато войната на Москва в Украйна продължава.

В първия си обширен коментар за прекратеното въстание Шолц заяви, че то "със сигурност ще има дългосрочни последици в Русия".

"Вярвам, че той (Путин) е отслабен", заяви Шолц.

"Това показва, че автократичните структури, структурите на властта, имат пукнатини и той в никакъв случай не седи така здраво на седлото, както винаги твърди", каза германският лидер.

"Но не искам да участвам в спекулации за това колко дълго ще остане на поста си - може да е дълго или кратко, не знаем."

Шолц заяви, че Германия и нейните западни партньори ще следят внимателно по-нататъшното развитие на събитията, предаде АФП.

"Русия е ядрена сила, тя е много мощна държава и затова трябва да наблюдаваме много внимателно, когато възникнат опасни ситуации", каза той.

"Това беше опасна ситуация и мнозина спекулират дали тя е приключила. Ние също не знаем."

Шолц потвърди подкрепата на Германия за Украйна след руското нахлуване и подчерта, че не може да има преговори за мир, докато Москва не изтегли войските си.

"Всичко друго би легитимирало случилото се", каза той. "И затова не може да се стигне дотам, че войната да бъде просто замразена там, където е границата между различните армии."

Той каза, че не е ясно дали бунтът на „Вагнер“ "ще направи по-лесно или по-трудно" прекратяването на войната.

"Ето защо е важно Украйна да даде своя принос, за да направи това (разрешаването на конфликта) възможно - именно това се опитва да направи с настоящата офанзива. Ще видим как ще се развие това."

Шолц заяви, че западните съюзници "подкрепят Украйна, за да може тя да се защити", но подчерта, че "целта на нашата подкрепа за Украйна не е смяна на режима в Русия".

В миналото смятана за сдържана по отношение на доставките на оръжие, Германия се превърна във втория по големина доставчик на военна помощ за Украйна след САЩ. /БГНЕС