Шолц: Германия беше неподготвена за войната в Украйна

Последиците от въоръжения конфликт между Русия и Украйна оказаха силно въздействие върху Германия, тъй като страната не беше подготвена за него, заяви германският канцлер Олаф Шолц. В същото време той подчерта, че германските власти активно предприемат мерки за възстановяване на икономиката на страната. Според Шолц обемът на германския износ вече се връща на нивото отпреди пандемията.


"Последиците от нападението срещу Украйна ни засегнаха тук, в Германия, много повече, отколкото епидемията от коронавирус, защото не бяхме добре подготвени", заяви Олаф Шолц на конференция на Федералната асоциация на работодателите в Германия. Канцлерът отбеляза, че след избухването на военните действия в Украйна Германия е предприела спешни мерки, включително изграждане на нови терминали за втечнен природен газ във възможно най-кратки срокове и замяна на Русия с нови енергийни доставчици.

До края на 2023 г. БВП на Германия се сви с 0,3% поради общото забавяне на световната икономика на фона на нарастващата инфлация и геополитическото напрежение. Според оценките на Федералната статистическа служба на Германия обемът на промишленото производство в страната през миналата година е намалял с 2% спрямо 2022 г. Предполага се, че през 2024 г. стабилният пазар на труда и отслабващата инфлация ще подкрепят икономическия растеж. Според прогнозите на ведомството благодарение на строгата парична политика инфлацията може да достигне 2,7% през тази година и 2,5% през 2025 г./БГНЕС