Шолц-Зеленски: Силна подкрепа от Германия за Киев

Германия е на страната на Украйна, вече ѝ е предоставила помощ в размер на 2 млрд. евро и е готова да продължи подкрепата си, каза немският канцлер Олаф Шолц при посещението си в Украйна.

„Никоя страна в света не е предложила повече икономическа помощ на Украйна през последните осем години от Германия с повече от 2 млрд. долара помощ, като това е направило Киев по-устойчив и независим от чуждо влияние".

"Мога да ви уверя, че сме решени да продължим тази подкрепа", каза той след разговори с украинския президент Володимир Зеленски.

Шолц заяви пред репортери в Киев, че "няма разумно оправдание" за руското военно струпване по границите на Украйна и призова Москва "да приеме съществуващите предложения за диалог".

„Военната активност на Русия в близост до границите на Украйна не е оправдана, агресията ще има последствия и това ще бъде подчертано по време на посещението в Москва“, каза Шолц.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви от своя страна: "По отношение на членството в НАТО днес многократно повдигнахме този въпрос пред г-н Шолц... От наша страна няма сигнал, че членството в НАТО не е наша цел. Това не е първият сигнал, че този въпрос не е актуален, което идва не от наша страна, а от лидерите на други държави".

Президентът на Украйна заяви, че присъединяването към Алианса на НАТО ще гарантира оцеляването на страната му, защитавайки амбиция, която разгневява могъщия му руски съсед.

"Ние разбираме, че членството в НАТО ще гарантира нашата сигурност и териториална цялост", заяви Зеленски.

Той заяви пред гостуващия в Германия канцлер Олаф Шолц, че Русия използва газопровода "Северен поток-2" като "геополитическо оръжие".

"Имаме известни разногласия в оценките си за енергийната връзка между Русия и Германия“, заяви Зеленски след разговори с Шолц в Киев. "Ясно разбираме, че тя е геополитическо оръжие."

Зеленски заяви, че е обсъдил с Шолц необходимостта от създаване на архитектура за сигурност за Украйна.

"Именно в Украйна днес се решава бъдещата архитектура на европейската сигурност, от която нашата страна е неразделна част. Говорихме за необходимостта от вграждане в нея на конкретни правни гаранции, които ще могат да защитят Украйна", каза Зеленски.

Зеленски е обсъдил с Шолц и пакет от санкции срещу Русия.

"Обсъдихме въвеждането на цялостен пакет от санкции срещу вероятна агресия. Моята позиция е ясна и известна: най-ефективният подход за възпиране на агресията е използването на превантивни сигнали", заяви Зеленски на брифинг.

По време на срещата си с Шолц Зеленски заяви, че очаква скоро да бъде договорена среща на върха на лидерите от Нормандския формат.

Канцлерът на Германия определи като важно възобновяването на Нормандския формат, наричайки го "сложен процес", който си струва да бъде продължен.

Зеленски заяви, че страните са обсъдили последните стъпки, предприети за разрешаване на ситуацията в Донбас, и по-специално, че са успели да проведат два кръга от разговори на политическите съветници на Четворката в Париж и Берлин. Президентът заяви, че двамата с Шолц имат общо виждане за подходите към мирните преговори в Донбас.

"Тази среща (на съветниците на лидерите на Нормандския формат) е важен принос към процеса на диалог. Това е труден процес, но всяко усилие си заслужава", заяви Шолц. Съдбата на газопровода "Северен поток-2" се обсъжда разгорещено в Германия на фона на ситуацията около Украйна. Германското правителство е предпазливо по отношение на проекта, като канцлерът Олаф Шолц редовно заявява, че "нищо не може да бъде изключено" в случай на ескалация, но както отбелязва германската преса, Шолц никога не споменава името на газопровода.

Рикарда Ланг, лидер на германската партия "Съюз90/Зелени", заяви, че западният отговор на евентуална ескалация от страна на Русия заради Украйна може да включва "Северен поток-2".

Днес ръководството на Зелените проведе традиционната си среща за обсъждане на актуални въпроси, като според Ланг темата за ситуацията около Украйна е била една от основните.

"Обединени сме в коалицията, че не трябва да спекулираме с бъдещето, а да водим дипломация и преговори тук и сега, за да предотвратим война в Европа. Както и преди, ние, нашите партньори и съюзници трябва да направим всичко възможно, за да стигнем до дипломатическо решение и да насърчим деескалацията", заяви Ланге.

Тя заяви, че международните контакти на германския външен министър Аналена Бербок и канцлера Олаф Шолц са насочени към това. Тя обясни също, че посещенията им в Киев и Москва са "сигнал за готовност за диалог и за това, че Германия застава без никакви "но" и "ако" на страната на Украйна".

"Трябва също така да е ясно, че цената, която ще плати руският президент Путин, ако продължи да ескалира напрежението, е много висока. По този въпрос сме обединени с нашите западни съюзници, обединени сме в Европа. И аз съм убедена, че Путин знае това", добави тя. /БГНЕС, АФП