Шолц: Ще продължа да разговарям с Путин

Германският канцлер Олаф Шолц ще продължи да разговаря с руския президент Владимир Путин в рамките на усилията за прекратяване на войната в Украйна, предаде Анадолската агенция.

"Имаме напълно различни мнения. Въпреки това ще продължа да разговарям с него, защото искам да видя момента, в който е възможно да се излезе от ситуацията. А това е невъзможно, ако не разговаряме помежду си", заяви Шолц.

Той припомни, че телефонните му разговори с Путин са винаги професионални и понякога дори на немски език.

"В момента не мога да се съглася: "Той просто иска да завладее част от украинската територия със сила. Това се случва въпреки големите руски загуби, които могат да достигнат до 100 000 души", заяви Шолц.

За последен път той разговаря с Путин на 2 декември и осъди руските въздушни удари по гражданската инфраструктура в Украйна. Той също така поднови призива си за дипломатическо решение на конфликта.

Шолц е провел няколко телефонни разговора с Путин от началото на войната в Русия на 24 февруари. Контактите предизвикаха някои критики, но германският канцлер твърди, че разговорите са необходими за прекратяване на войната. /БГНЕС

Тагове: